Gå till eugreenalliance
Sök

Årskrönika 2023

2024-01-02 

Bra genomslag för forskningsnyheter, uppskattade after work-tillfällen med forskare och ett fördjupat samarbete inom Europauniversitet EU GREEN. Det är några saker som Högskolan i Gävle vill lyfta fram när vi sammanfattar året som gått.

Campus, vinter 2023.

Foto: Anna Sällberg

Januari

Högskolan i Gävle blev Nataliias fristad undan kriget

Kriget i Ukraina tvingade universitetsläraren och forskaren Nataliia Melnyk att fly sitt hemland. I Gävle fann hon tryggheten och en tjänst på Högskolan. ”Jag är så tacksam att jag fick komma hit och jag har väldigt stöttande kollegor”, säger hon.

Natalia Melnyk.

Natalia Melnyk. Foto: Anna Sällberg

Februari

Experiment med såpbubblor visar hur smittor kan spridas

Två personer sitter i ett glasrum i en labbhall på Högskolan. En maskin släpper ut små såpbubblor i det svagt upplysta rummet. Det här experimentet visar hur luften rör sig i ett rum när vi sitter där tillsammans, och därmed också hur smittämnen kan spridas från en person till en annan. Syftet är att hitta ventilationsmetoder för att minska risken för smittspridning i lokaler.

Glasrummet.

Glasrummet. Foto: Anna Sällberg

Mars

Välbesökta after work-tillfällen med Högskolans forskare

Högskolan i Gävle lanserade ett nytt koncept under namnet After work med forskare. Under året arrangerades flera tillfällen på Musikhuset/Sjömanskyrkan i Gävle där forskare från Högskolan, ibland tillsammans med praktiker, inför publik samtalade om olika aktuella ämnen.

Särbegåvade mörkar för att passa in

En antologi visar att särskilt begåvade elever i den svenska skolan kan mörka begåvning för att inte riskera att hamna utanför.

” Jag brinner för tanken att låta alla människor komma fram. Det är många typer av begåvningar som vi behöver se, från matematiker och logiker, till språkbegåvade, konstnärer och praktiker. Problemet är att vårt skolsystem inte värderar och uppmuntrar de förmågor som särskilt begåvade elever har”, säger Caroline Sims, doktorand som forskar i ämnet.

"Våldsutsatta män lider i tysthet"

Män som utsatts för psykiskt våld upplever ofta stress, ångest och depression, visar en ny studie från Högskolan i Gävle. Samtidigt saknas konkreta stödsystem för att fånga upp männen, som sällan anmäler eller pratar om våldet. ”Det här är en tyst epidemi”, säger forskaren Gloria Macassa.

Gloria Macassa.

Gloria Macassa. Foto: Anna Sällberg

April

Algoritm upptäcker skogsbränder snabbare

Tidig upptäckt av skogsbränder är ofta avgörande för släckningsarbetet. En ny algoritm för bildanalys utvecklad vid Högskolan i Gävle skiljer dimma från brandrök och upptäcker bränder snabbt. ”Algoritmen har rätt i över 90 procent av fallen”, säger Julia Åhlén, forskare inom datavetenskap.

Maj

Att bo i villaförort riskfaktor för depression

En omfattande studie har kartlagt sambandet mellan boendemiljö och depression. Att bo tätt ökar inte risken för psykisk ohälsa, däremot finns ett tydligt samband mellan villaförorter och depressioner. ”Gemensamt för områdena med högre depressionsrisk är att det saknas natur i form av parker, skog och vatten. Ska man bygga för god mental hälsa är närheten till öppna ytor med natur och vatten viktig”, säger Stephan Barthel, professor i miljövetenskap och vetenskaplig ledare för Hållbar stadsutveckling vid Högskolan i Gävle.

Forskare på turné

Under en vecka i maj besökte forskare och doktorander från Högskolan olika grundskolor i Gävle kommun samt Älvkarleby kommun. De mötte elever i årskurs 4–9. Syftet med den årligt återkommande turnén är att inspirera skolelever inför sina framtida studieval, samtidigt som forskarna får möjlighet att dela med sig av erfarenheter och kunskaper i sitt ämne.

En forskare som deltog är Jennie Jackson, som forskar inom arbetshälsovetenskap. Hon besökte Lilla Sätraskolan i Gävle. ”Barn är naturligt nyfikna och fulla av bra idéer, det är precis den typen av människor som har potentialen att bli duktiga forskare”, sa hon.

Forskare Jennie Jackson besöker Lilla Sätraskolan i Gävle under forskarturnén 2023.

Jennie Jackson på Lilla Sätraskolan. Foto: Anna Sällberg

Stefan Eriksson utsågs till Årets lärare

”Stefan har en exceptionell förmåga att engagera och inspirera sina studenter i ämnet logistik.” Så löd en del av motiveringen till att Stefan Eriksson, universitetsadjunkt i industriell ekonomi, utsågs till årets lärare av Högskolans studenter.

”Jag blev mycket överraskad av utmärkelsen och är väldigt tacksam och glad över detta! Jag känner också tacksamhet mot mina kollegor och de diskussioner vi har om lärandet, vilket är ett bra stöd i min roll som lärare! Tack!” sa Stefan Eriksson i samband med utmärkelsen.

Stefan Eriksson.

Stefan Eriksson. Foto: Sam Westman

Juni

Flera artiklar om forskning fick genomslag i internationella tidskrifter

I den vetenskapliga tidskriften Nature publicerades en artikel om Högskolans forskning om fjärilar som visar oss klimatförändringarna. ”Dagfjärilar har människan haft koll på i alla tider och förändringarna är väldigt tydliga. Klimatförändringen, tillsammans med människans påverkan på landskapet går dessutom fortare nu”, säger Nils Ryrholm, professor i biologi på Högskolan i Gävle.

En artikel publicerad i tidskriften Science belyste forskning om att den ständigt utökade nattbelysningen utgör ett hot mot många arter och organismer. ”Vår vilja att lysa upp överallt hotar fåglar, däggdjur, insekter och även fiskar och koraller och vi behöver diskutera åtgärder mot detta”, säger Annika Jägerbrand lektor i biologi vid Högskolan i Gävle.

Juli

”Vem ska ta hand om dig när du blir gammal?”

Prognoser visar att det kommer att saknas mycket personal inom äldreomsorgen kommande år. I takt med att befolkningen lever längre blir det en utmaning att få arbetskraften att räcka till för att ta hand om oss när vi åldras. Carolina Nordlinder doktorerar i socialt arbete och fokuserar på äldre i arbetslivet och hur hälsa, familje- och arbetsrelaterade faktorer påverkar tidpunkten för pensionering.

Äldre par.

Foto: Unsplash

Augusti

Högskolans arrangemang lockade forskare från hela världen

I slutet av augusti var Högskolan värd för en internationell konferens om social utveckling. Arrangemanget fick mycket beröm av forskarna som gästade Gävle. ”Det blev ett jättebra utbyte av kunskap och idéer”, säger Sanaya Singh, internationell koordinator inom socialt arbete på Högskolan.

September

Var tredje anmälan från socialsekreterare gäller hot utanför jobbet

En ny avhandling som tittat på socialsekreterares arbetsskadeanmälningar visar att var tredje anmälan gäller hot utanför arbetsplatsen och i många fall även mot deras familjer. ”Detta är det absolut värsta, de upplever att de inte kan skydda sig och blir väldigt utsatta”, säger Jimmy Munobwa, doktor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.

Foto: TT

Högskolan i Gävle satsar på skrivutbildningar

Nu finns nya möjligheter för den som vill satsa på en karriär inom skrivande. Högskolan i Gävle erbjuder tre utbildningspaket med fokus på skrivkompetens - med start redan i vår. ”Studenterna får lära sig en kombination av skrivande inom journalistik, skönlitteratur och copywriting som är unik bland utbildningar i Sverige”, säger Jan Sjölund, skrivkursansvarig.

Oktober

Amir Rostami utsågs till Årets trygghetsambassadör

Amir Rostami, professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle, fick utmärkelsen för sitt gedigna arbete i sin roll som regeringens utredare mot välfärdsbrott. Det är tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle som varje år utser Årets Trygghetsambassadör. Utmärkelsen ges till någon som medverkar till att lyfta trygghetsfrågor i samhället eller med konkreta åtgärder bidrar till effektivare brottsbekämpning och därmed också ett tryggare samhälle.

”Detta är så viktigt då varje felaktigt utbetald krona som kan förebyggas i stället kan investeras i välfärden. Jag är hedrad men också oroad över utvecklingen som ser mörk ut”, sa Amir Rostami när han fick utmärkelsen.

Amir Rostami, forskare i kriminologi vid Högskolan i Gävle.

Amir Rostami. Foto: Marie Hägg Zetterlund

Träd och blommor viktigare än tid när barn väljer skolväg

Då forskare följde 12-åringar på deras skolväg, slogs de av hur stor vikt de lägger vid att ha träd och natur omkring sig. ”Normalt tittar man oftast på avstånd och restid och det har inte funnits så mycket fokus på människan och hennes upplevelser. Särskilt barn har fått stå tillbaka när vi utformar våra stadsmiljöer. Genom att intervjua barnen medan vi gick med dem fick vi en förståelse för vad som påverkar hur de ser på sin gångväg”, säger Katrin Lättman.

Högskolemiljö i fokus i Mikaelas deckarroman

Ond bråd död i kombination med relationsdrama i högskolemiljö. Det är ansatsen i en ny deckarroman skriven av Mikaela Willmer, docent i vårdvetenskap och lektor i medicinsk vetenskap vid Högskolan i Gävle.

Bokomslaget och Mikaela Willmer. Foto Mikaela: Anna Sällberg

Ny forskning: ”Hjältar” som förebilder kan effektivt minska hedersrelaterat våld

Metoden ”Shanazi hjältar” kan kraftfullt påverka och förändra ungdomars attityder kopplade till hedersrelaterat våld. Det visar ny forskning från Högskolan i Gävle, där forskare granskat metoden som Gävle kommun använder i sitt våldsförebyggande arbete.

November

Studenten och ultralöparen Elov Olsson tredje snabbast i världen på 100 miles

16 mil på cirka elva och en halv timme. Det gör studenten Elov Olsson till ny svensk rekordhållare på 100 miles, samt tredje snabbast genom tiderna på distansen. Till vardags pluggar ultralöparen Elov Olsson till idrottsvetare på Högskolan i Gävle, genom konceptet Elitidrottsvänligt lärosäte.

Elov Olsson.

Elov Olsson. Foto: Anna Sällberg

”Barnens papperskorg” fick nobben av Gävleborna

Har papperskorgens utseende betydelse för hur mycket skräp som slängs i den? En ny studie jämförde hur mycket skräp som hamnade i utomhus-papperskorgar med olika utseenden. Resultatet överraskade forskarna.

December

EU vill minska det ekologiska hotet från städernas ljus

Det ekologiska hotet från ljusföroreningar i Europa har ökat med minst 49 procent fram till 2017 och satellitbilder visar att bara mellan 2014 och 2021 minskade de mörka platserna med fem procent. ”Det finns knappt några mörka platser kvar i stora delar av Europa och det hotar många ljuskänsliga arter och organismer”, säger Annika Jägerbrand lektor i biologi vid Högskolan i Gävle.

Sammanställt av Anna Sällberg.

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2024-01-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)