Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Högskolan får 50 miljoner till forskning om belastningsskador

FAS, forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, satsar 50 miljoner kronor på Högskolans forskning om arbetsrelaterade belastningsskador.
Det här är ett glädjebesked för oss, som visar att vi har förstklassig forskning på Högskolan i Gävle. Det visar samtidigt att vår inriktning på hälsofrämjande arbetsliv, som en av två forskningsprofiler, är rätt, säger Högskolans rektor Maj-Britt Johansson.
CBF, Centrum för belastningsskadeforskning, var en av 13 forskargrupper som sökte det eftertraktade stödet som omfattar 5 miljoner kronor om året i tio år. En internationell expertgrupp värderade ansökningarna och utifrån detta har FAS fattat sitt beslut.

- Det här är det bästa erkännandet vi kan få på att CBF:s forskning är i internationell toppklass, säger Svend Erik Mathiassen, professor och forskningschef vid CBF. Det vittnar också om att vi har tänkt rätt, att forskning i dessa frågor kräver en forskargrupp som är tvärvetenskaplig.

CBF:s sammanhållna grupp forskare från flera olika vetenskapliga discipliner är en styrka, liksom det omfattande samarbetet med andra forskare i Sverige och utomlands. I ansökan fanns flera exempel på nära samarbeten med andra forskargrupper.

Syftet med den ovanligt stora utlysningen är att långsiktigt stödja och stabilisera svensk arbetslivsforskning. Stödet är avsett att ges till internationellt starka forskningsmiljöer.

CBF:s ansökan “The Body at Work — from problem to potential" innehåller åtta forskningsprogram, till exempel vad som händer i muskler som belastas, om det går att spåra en belastningsskada i muskelprov, hur synkrävande arbete påverkar muskelaktivitet och arbetsställningar, och om det går att utnyttja hjärnans sätt att kontrollera rörelser för att skapa mer variation i arbetet. CBF vill också ta reda på om fysisk aktivitet på arbetet kan hjälpa personer med stress.

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2009-09-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)