Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Forskare vid Högskolan i Gävle tilldelas pengar från Vetenskapsrådet

Magnus Isaksson, universitetslektor vid institutionen för teknik och byggd miljö, får 2,25 miljoner från Vetenskapsrådet för projektet  "radiomätteknik för svagt olinjära system".
Projektet radiomätteknik för svagt olinjära system handlar om att skapa matematiska modeller för att maximera effektiviteten i systemen. Effektförbrukningen i dagens system kan vara upp till tio gånger större än själva nyttoeffekten. Vid till exempel mobiltelefoni är den totala effekten på moderna system så hög att den mäts i tiotals procent av en kärnkraftsreaktors effektkapacitet.

Det är med andra ord viktigt att i morgondagens system kunna förhindra onödigt effektslöseri, ha säkerställd och pålitlig kommunikation samt kunna erbjuda stor mängd information per tidsenhet. Att erhålla en hög informationshastighet är något som är hett efterfrågat idag då sändare och mottagare vill skicka meddelanden med allt högre informationsinnehåll, som till exempel högupplöst video.

 
Vetenskapsrådet genom ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap stöder efter nationell prioritering den kvalitetsmässigt bästa forskningen och de bästa forskarna inom naturvetenskap och teknikvetenskap
 
- Det här är ett mycket glädjande besked, som visar att vi har forskning på högsta internationella nivå på Högskolan i Gävle säger akademichef Bengt Eriksson

 
- Det är samtidigt en stor merit för mig, då Vetenskapsrådet i första hand utvärderat mig som forskare och i andra hand projektet. Vi vet av erfarenhet att endast en försvinnande liten del av vetenskapsrådets pengar går till forskare vid mindre högskolor säger Magnus Isaksson.

 
Mer information:
Magnus Isaksson, universitetslektor institutionen för teknik och byggd miljö
026-648249 alt. 070-360 82 49.

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2009-11-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)