Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Forskningsprojekt ska ta reda på hur ögat styr kroppen

Hans Richter

Hans Richter

Att "ögat styr kroppen" är en vetenskaplig dogm. Men förvånande lite iögonenfallande forskning finns som visar att så är fallet.
Ett forskningsprojekt vid Högskolan i Gävle som syftar till att utveckla nya metoder för att mäta det motoriska mönstret vid precisionsuppgifter i öga-hand-koordination har tilldelats 1,7 miljoner kronor.

Projektet kommer att utföras vid Centrum för belastningsskador och inom högskolan i FAS-centrum “The Body at Work — from problem to potential". Projektledare är docent Hans Richter.

Forskningsmedlen kommer från AFA Försäkring som stöder FoU-projekt som syftar till att förebygga ohälsa och arbetsskador och som också ger stöd för medicinsk forskning.

- Vi förväntar oss att få nya och fördjupade insikter i hur synsystemet samvarierar med muskler i nacke/skuldra-området som är av betydelse för muskuloskeletal ohälsa hos människor som arbetar med krävande närarbete, säger Hans Richter.
 
Forskningen ska genomföras med nya metoder för samtidiga ögon-och-handrörelseregistreringar, bland annat utvecklade av forskare i Storbritannien, och kommer förhoppningsvis att gynna arbeten med höga krav på precision i öga-hand- eller hand-öga-koordination. Det kan till exempel handla om vissa typer av bildskärmsarbete, men även flera andra yrkeskategorier berörs.
 
- Vi tänker inte på det, men samordnad kontroll av ögonrörelser med handrörelser görs hela tiden, till exempel när vi flyttar muspekaren, dubbelklickar och stänger detta dokument.

- Inom det här området har det inte bedrivits mycket forskning med denna inriktning tidigare, trots att det finns ett behov av att fånga in avvikelser i motoriskt mönster i öga-hand-koordination som beror på belastningsrelaterade problem eller dålig ergonomi, säger Hans Richter.

 
 
För mer information, v v kontakta:
Hans Richter, forskare vid Centrum för belastningsskadeforskning, 026-64 87 22

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2010-06-13
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)