Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Systemvetaruppsats från Högskolan i Gävle får BEST-stipendium


2010-års BEST-stipendium tilldelas Jan Eriksson och Natalia Söderberg, vid Högskolan i Gävle för deras uppsats "Utredning av NoSQL-databaser".
Natalia Söderberg och Jan Eriksson

Natalia Söderberg och Jan Eriksson

Två studenter från datavetenskapliga programmet vid Högskolan i Gävle, Jan Eriksson och Natalia Söderberg, vann Juseks årliga nationella tävling för bästa systemvetenskapliga examensarbete, Jusek/BEST.

Juryns motivering: "Uppsatsen är en värdefull kartläggning av betydande allmänintresse som pekar mot nya förutsättningar för framgång för NoSQL-databaser."

Öka intresset för systemvetenskap


BEST-stipendiet ska bidra till att öka intresset för systemvetenskapliga studier på högskolenivå, höja den akademiska kvalitén på examensarbeten samt uppmuntra till och stödja fortsatta och fördjupade studier inom området.

Fördelar med NoSQL


I den prisade C-uppsatsen "Utredning av NoSQL-databaser" visar Jan Eriksson och Natalia Söderberg på fördelarna med att använda NoSQL i nya typer av webbapplikationer som exempelvis sociala nätverk där användarna i allt högre grad inte bara läser utan även skriver information, och där stora mängder data måste hanteras.

Marknaden för databashanterare har hittills dominerats av relationsmodellen och SQL men då allt fler organisationer börjar vända sig mot en annan typ av informationslagring  har NoSQL-databaser som oftast bygger på helt öppen källkod visat sig vara mer anpassningsbara till olika ändamål.  

Priset på 30 000 kr delas ut på en konferens i Sundsvall den 19 oktober.

Foto: Marcus Magnusson

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2010-10-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)