Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


forskning.se lanserar mindmap-verktyget Infact — helt fritt

Infact är ett helt nytt, kreativt verktyg för att presentera stora mängder fakta på webben. Ett brett samarbete kring svensk forskningsinformation ligger bakom verktyget och de offentliga aktörerna bakom forskning.se har gjort det möjligt för alla intresserade organisationer att installera programvaran. Infactverktyget är utvecklat av forskning.se i samverkan med Högskolan i Gävle.
Med Infact-verktyget skapar man överskådliga multimediala mindmaps av bubblor, där besökaren kan djupdyka i strukturen. De så kallade kunskapsscenerna byggs med hjälp av färdiga moduler för t ex tidslinjer, bildspel, filmer, animationer, texter och bilder. Dessa mindmaps ger en klar och pedagogisk överblick för de som vill presentera omfattande information. Verktyget finns på svenska och engelska, är gjort för samproduktion on-line och har funktion för att översätta färdiga produktioner.

Forskning.se drivs av 10 forskningsfinansiärer och landets universitet och högskolor. Eftersom finansieringen sker med offentliga medel, har ägarna beslutat att koden för Infact ska vara öppen så att fler får nytta av verktyget och även kan vidareutveckla det efter egna behov.

— Infact är ursprungligen framtaget för att presentera forskning, men fungerar lika bra för andra användningsområden, till exempel som lärobjekt inom utbildning eller för att visualisera komplexa samband, presentera organisationer eller projekt, säger Danil Lundbäck, som har tagit fram konceptet Infact.

Infact är enkelt att arbeta med, men kräver först en installation. Stockholms universitet och Stockholm Resilience Centre ser redan nu möjligheten att använda Infact direkt i undervisningen, i ett samarbete med Cornell University, New York. Vill du prova Infact eller göra en egen installation - läs mer på www.infact.se.

Infactverktyget är utvecklat av forskning.se i samverkan med Högskolan i Gävle. Attentec AB har gjort den tekniska lösningen.

Se vår egen Infact-presentation om verktyget Infact: www.infact.se/infact

Kontakt:
Mats Brenner, Högskolan i Gävle (användarfrågor), 026-64 82 18 Anders Flodell, forskning.se (teknikfrågor), 08-546 441 99 Danil Lundbäck, forskning.se (konceptuella frågor), 08-546 441 39

Fotnot:
Forskning.se har till uppgift att samla och sprida kunskap om forskning till nytta för individ och samhälle. Därför har vi bland annat skapat interaktiva kunskapsöversikter i form av mindmaps, till exempel den prisbelönta Planeten. Planeten och efterföljande produktioner blev så uppskattade att de forskningsfinansiärer och lärosäten, som står bakom forskning.se, beslutade sig för att ta fram ett användarvänligt verktyg för att enklare kunna bygga och uppdatera liknande digitala mindmaps

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2012-04-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)