Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Digital signalbehandling förbättrar prestandan i moderna trådlösa kommunikationssystem

Charles Nader

Charles Nader

Charles Nader doktorand vid Högskolan i Gävle. undersöker i sin avhandling  "Signal Shaping and Sampling-based Measurement Techniques for Improved Radio Frequency Systems"    hur man kan förbättra prestandan på radiofrekvenssystem och minska kostnaderna vid tillverkningen.
Trådlösa kommunikationssystem blir allt vanligare i dagens samhälle med allt från mobiltelefoner och internet till trådlösa sensorer och de förväntas spela en stor roll i det dagliga livet med t.ex. "maskin till maskin"-kommunikation och tänkande radioapparater.

 
Charles Nader har i sin forskning förbättrat prestanda i såväl sändare som mottagare för trådlös kommunikation. Genom att använda signalbehandling har sändare kunnat göras effektivare och energisnålare. Dessutom har såväl kostnader som begränsningar i frekvensbandbredd kunnat reduceras för mottagare och mätutrustning.

 
- Genom att bättre forma dagens trådlösa signaler kan radiosändarnas prestanda öka så att täckningen blir bättre, kvalitén på kommunikationen ökar samt att strömförbrukningen reduceras vilket ger längre batteritid säger Charles Nader.

 
- Användandet av intelligent mätteknik innebär att begränsningar i mottagare har kunnat reducerats. Den ökade prestandan hade inte kunnat erhållas med bättre hårdvara till ett rimligt pris.

Innehållet i avhandlingen har resulterat i ett antal artiklar som har publicerats i internationella journaler och presenterats på internationella konferenser.

Charles Nader försvarar sin avhandling den 17 augusti kl 13.00 i sal 99:131 Högskolan i Gävle.  

För mer information, v v kontakta:
Charles Nader, Akademin för teknik och miljö, 026-64 88 50 alt. 073-68 66 77 8
 

 

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2012-08-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)