Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Gävlestudent bland dem som revolutionerar IKEA-katalogen

Av kostnadsskäl går IKEA mer och mer över till datorskapade bilder i sin katalog. Pontus Vigur, före detta student vid Högskolan i Gävle, är en av Ikeas tio 3D-grafiker.
WireframeFörstora bilden

Före - Klicka för att förstora bilden. 3D-artist: Linus Hed-Tegelbratt

Rendered imageFörstora bilden

Efter - Klicka för att förstora bilden. 3D-artist: Linus Hed-Tegelbratt

Redan idag är mycket av möbler och miljöer i katalogen digitalt skapade i en dator, och i en snar framtid kommer hela vardagsrummet att vara en produkt av en grafisk expert.

Skapa en IKEA-katalog


Att skapa en IKEA-katalog tar nästan ett år från idé till färdig katalog. IKEA har alltid använt sig av sin egen fotostudio, som är en av de största i Europa och sysselsätter 285 fotografer, snickare, inredare och andra personer.

Allt måste fungera som ett urverk, ett kök måste byggas på en vecka eller två och sedan rivas den följande veckan, för att göra plats för en ny fotografering.

Utan hjälp av en enda kamera


För att minska kostnaderna och öka produktiviteten, mer än två tredjedelar av IKEAs stora budget för marknadsföring har gått till byggnad och inredning, använder man sig av 3D-grafik för att fylla katalogen.  Istället för att bygga upp hela rum som spänner över allt från kök till badrum, kan dessa miljöer skapas på en datorskärm utan hjälp av en enda kamera.

Bilderna kan också enkelt ändras så att en uppsättning som skapats för en land blir användbar även i ett annat.  Om man tar ett kök som exempel så vill japaner och skandinaver ha ljusare nyanser av trä, medan amerikaner tycker om mörkare träslag.

Lärde sig tekniken vid Högskolan i Gävle

Pontus Vigur

Pontus Vigur tidigare student vid Högskolan i Gävle är en av 10 som arbetar heltid med 3D-grafik på IKEA.
- Ett av de bästa med utbildningen i Gävle var att vi fick hålla på mycket med 3D säger Pontus.
Han är anställd vid IKEA Communications i Älmhult och berättar att användandet av datorskapade bilder ökar väldigt snabbt nu.
- Egentligen är det bara med organiskt material som vi får problem, gäller det mat eller luddiga filtar, ja då anlitar vi en fotograf säger Pontus.

Inte helt problemfritt


Även föremål tenderar att se alltför perfekta ut när de skapats digitalt, och då kommer de tidigare anställda i studions erfarenheter till ny nytta. En snickare kan till exempel sitta med konstnären för att lägga till slitage på en möbel eller fingeravtryck på en yta.

Man smög in en liten trästol


IKEA började syssla med 3D-design 2005 då man smög in en liten digitalt skapad trästol i katalogen för att se om någon märkte det, men det var ingen som reagerade. Tidigare använde man endast datorer till att retuschera bilder men nu expanderar 3-D teamet snabbt. Man samarbetar med fotoskolor så att de lär ut även datorskapad design, och man omskolar sina egna fotografer.

Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2012-11-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)