Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Gävlestudent nominerad till Augustpriset

"Elin under havet" av Sofia Malmberg nominerad till  Augustpriset i kategorin Barn & ungdom.
Elin under havetFörstora bilden

"Elin under havet" av Sofia Malmberg


Motiveringen lyder:

" En ensam flicka utsätts för stor grymhet. För att hantera verkligheten öppnar sig under havets botten en fantasivärld i vilken hennes djupaste känslor förs upp till ytan. Utan att väja för ett svårt ämne skapas en utvecklingsroman där Sofia Malmberg visar stor begåvning i serien som konstart. Av de få uttalade orden är varje stavelse mitt i prick."

Elin under havet

  

är en grafisk roman med en mörk berättelse om en ung, ensam flicka som blir utsatt för övergrepp. När verkligheten blir för skrämmande flyr hon in i fantasin. Elins mamma är oftast upptagen och hennes pappa jobbar hela tiden. När Elin söker efter en kampsportstudio får hon kontakt med tränaren André. Han verkar snäll och inte för framfusig. Efter att ha chattat om sport några gånger föreslår han att Elin ska komma förbi studion så att han kan få visa hur det går till. Elin känner sig både glad och sedd och anar inget ont, men det visar sig att André har helt andra tankar med mötet.

Sofia Malmberg

  har gått Serie- och bildberättarprogrammet på Högskolan i Gävle och  är utbildad i grafisk design och bilderboksberättande vid Forsbergs Skola och Konstfack.  Hon frilansar som illustratör och håller kurser för barn och unga. Elin under havet är hennes debutroman.

- "Elin under havet" är en bearbetad version av Sofia Malmbergs specialarbete i kursen serier III 30hp. som hon gick vårterminen 2010. Som hennes handledare är jag stolt, säger Johan Höjer, universitetsadjunkt i Serie- och bildberättande vid Högskolan i Gävle

Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2012-10-25
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)