Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Varför hindras lågteknologiska innovationer att nå ut i U-länder?

Tio inbjudna forskare från Bangladesh, Ghana, Sydafrika och Uganda besöker Högskolan i Gävle den 15-16 november för att diskutera varför lågteknologiska, uthålliga innovationer har så svårt att nå ut på ett tillfredsställande sätt.
Forskare från fem länder som representerar flera olika forskningsområden kommer att bidra med sina erfarenheter och kunskaper om lågteknologiska innovationer.

ORT lindrar diarréer


ORT (Oral Rehydration Therapy /socker-saltbehandling) kommer att användas som ett exempel på en sådan innovation. ORT är en blandning av salt, socker och vatten som framgångsrikt lindrar diarréer och uttorkning hos barn och vuxna. Blandningen ska drickas ofta för att kroppen ska kunna ta upp vätska och näring vilket kan vara ett problem i många utvecklingsländer.

Stöds av WHO


Organisationer som WHO och UNICEF har stött spridningen av ORT i utvecklingsländer men den förväntade skillnaden i överlevnad hos barn med diarrésjukdomar har uteblivit. Varje år dör upp emot en miljon barn av diarrésjukdomar och endast hälften av de som drabbas av diarréer får tillgång till ORT.
- Problemet är att ORT inte används i den utsträckning som skulle behövas. Därför är information i detta fall bokstavligen livsviktig säger Olov Dahlin

 

Komplexa strukturer påverkar


Projektet sammanför områdena medicin, antropologi, ekonomi, folkhälsa och innovationsforskning. Detta kan ge en större förståelse för de komplexa strukturer som kan påverka spridningen av ORT eller andra lågteknologiska, uthålliga lösningar.

Öppet seminarium


Ett öppet seminarium hålls också fredag 16 november där forskarna diskuterar sina erfarenheter inom tvärvetenskaplighet samt innovationsspridning med besökarna. Seminariet hålls på engelska.

Datum: Fredag 16 november
Tid: kl. 13.15-14.30
Plats: Embla, Högskolan i Gävle

För ytterligare information, v v kontakta:
Olov Dahlin, Universitetslektor religionsvetenskap, 026-64 87 73

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2012-11-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)