Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Ändrad ämnesomsättning viktig ledtråd till kronisk muskelsmärta

Jenny Hadrévi forskarstuderande vid Centrum för belastningsskadeforskning, Högskolan i Gävle, visar i sin forskning på skillnader i den kemiska sammansättningen mellan smärtande och friska muskler vid kroniska smärttillstånd i musklerna.

I sin avhandling "Tillämpning av proteomiska och metabolomiska metoder på human skelettmuskel med inriktning mot kronisk trapezius-myalgi" undersöker Jenny Hadrévi de faktiska mekanismerna, som ämnesomsättning, andra proteiner och stress på cellnivå, i de smärtande musklerna

Vanlig orsak till förtidspension

Smärta från muskler och leder är den vanligaste orsaken till förtidspension. Särskilt drabbade är nacken, skulderregionen och ländryggen. En betydande andel av dessa besvär är orsakade eller förvärrade av monotont upprepande eller statiskt arbete.

Besvären förorsakar stora kostnader för individ och samhälle, och påverkar den drabbades livskvalitet.

Man har tidigare trott att kroniska arbetsrelaterade smärtor har sitt ursprung i musklerna men hur det faktiskt förhåller sig är fortfarande okänt.

Utvärdering av analysmetod

Avhandlingen utvärderar en metod som ger en övergripande och tillförlitlig muskelanalys. Med moderna analysmetoder analyseras muskelprover för att jämföra ämnesomsättning och proteiner i friska och smärtande muskler.

Resultaten visar att det troligen finns en ändrad ämnesomsättning, andra proteiner och stress på cellnivå i de smärtande musklerna.

- Detta förklarar inte mekanismerna bakom smärtan, men det är viktiga ledtrådar till fortsatta studier av kroniska smärttillstånd i musklerna säger Jenny HadréviDen 6 december försvarar Jenny Hadrévi sin avhandling vid Umeå universitet.


För mer information kontakta:
Jenny Hadrévi, Centrum för belastningsskadeforskning, Högskolan i Gävle
Tel: 073-460 70 57
E-post: jenny.hadrevi@hig.sePublicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2012-12-05
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)