Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Nawal El Saadawi 

Nawal El Saadawi, egyptisk författarinna, har utsetts till hedersdoktor vid Högskolan i Gävle.

Hon kommer att motta heders-betygelsen vid en akademisk högtid senare i vår.

Nawal El Saadawi, född 1931, är en av de mest respekterade av de arabiskspråkiga kvinnliga författarna. Hennes litteratur är väl spridd över världen och hon har fått flera utmärkelser, bland annat Stig Dagerman-priset 2012. Hon har även nominerats till Nobelpriset i litteratur.

Livsgärning kopplar till Högskolans vision

Nawal El Saadawis livsgärning och kamp för kvinnors rättigheter är kopplar starkt till det som är visionen för Högskolan i Gävle - en hållbar livsmiljö för människan.

Nawal El Saadawi är utbildad läkare och har bland annat varit ansvarig för folkhälsofrågor i Egypten. Hon är en välkänd förkämpe för det fria ordet och en förgrundsgestalt inom kvinnorörelsen i arabvärlden som tidvis tvingats i landsflykt.

Dagerman-priset 2012

När hon tilldelades Stig Dagerman-priset 2012 gästade Nawal El Saadawi Högskolan i Gävle. Hon invigde det då nyetablerade Dagerman-seminariet tillsammans med Stig Dagermans son René Dagerman, Dagermansällskapets ordförande Arne Ruth och Högskolans rektor Maj-Britt Johansson. Dagerman-seminariet syftar till att hedra Stig Dagermans minne och stärka Högskolans litterära och humanistiska verksamhet.


Ceremoni vid akademisk högtid
Nawal El Saadawi kommer att motta sin hedersbetygelse vid Högskolans Akademiska högtid den 25 april i Gävle konserthus, tillsammans med ytterligare två nya hedersdoktorer, Arne Ljungqvist, läkare och professor, grundare av Arne Ljungqvist Foundation och en av förgrundsgestalterna i arbetet med anti-doping, samt Per Laurell, VD Gävle Energi.

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2016-04-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)