Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Per Laurell 

Per Laurell, VD för Gävle Energi AB, har utsetts till hedersdoktor vid Högskolan i Gävle.

Han kommer att motta hedersbetygelsen vid en akademisk högtid senare i vår.

Per Laurell, född 1952, civilingenjör samt MBA, har aktivt arbetat för att stimulera forskning, utveckling och utbildning i samverkan mellan Högskolan i Gävle och näringslivet i regionen.

Exempel är hans medverkan vid etableringen av företagsforskarskolan REESBE, starten av det regionala projektet Klimatneutralt och konkurrenskraftigt Gävleborgs län 2050 samt initiativet till el-bilsprojektet, som engagerade flera forskare vid Högskolan i Gävle.


Etablering av Co-op utbildning i länet

Per Laurell har tillsammans med Högskolan i Gävle aktivt verkat för etableringen av utbildningsformatet Cooperative Education (Co-op) i länet. En högskoleutbildning i samarbete med det omgivande samhället där studenten under studietiden kan få en anställning hos en arbetsgivare utanför Högskolan. Per Laurell var initiativtagare till Högskolans första utbildning av denna typ, en ingenjörsutbildning med inriktning mot Energisystem. Per Laurells initiativ har nu resulterat i att det idag finns ett 80-tal företag och myndigheter som samarbetar med Högskolan i Gävle och erbjuder anställning åt studenterna under utbildningar med detta upplägg.

Som en röd tråd löper genom Pers Laurells yrkesliv arbetet med energibranschen, gärna kopplat till näringslivsutveckling och tillväxt, uppgifter som tangerar Högskolans regionala uppdrag.

En särskilt stor roll spelade Per Laurell vid grundandet av det regionala inkubatorföretaget Movexum AB, idag en av Sveriges ledande inkubatormiljöer. Tidigt insåg han behovet av en innovationsmiljö för innovativa tillväxtbolag i vår region.


Ceremoni vid akademisk högtid  
Per Laurell kommer att motta sin hedersbetygelse vid Högskolans Akademiska högtid den 25 april i Gävle konserthus, tillsammans med ytterligare två nya hedersdoktorer, den egyptiska författarinnan Nawal El Saadawi, samt Arne Ljungqvist, läkare och professor, och en av förgrundsgestalterna i arbetet med anti-doping.


Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2016-04-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)