Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Forskare förbättrar trådlös kommunikation

Shoaib Amin, forskare vid Högskolan i Gävle, visar hur man kan förbättra prestationen hos sändare för trådlös kommunikation.

Ökad trådlös kommunikation

Med den ökade användningen av trådlösa kommunikationssystem, till exempel mobiltelefoner, ökar efterfrågan på hög datahastighet och trådlös åtkomst. Detta kräver en ny hårdvara som kan stödja bred och flerbandssignaler.

För att distribuera dessa signaler krävs nya gränssnitt för radiofrekvens och utmaningarna utgörs av att hålla energiförbrukningen nere och samtidigt öka spektrumeffektiviteten.

Sändarna är nyckeln

Shoaib Amin föreslår i sin avhandling flera metoder genom vilka sändares prestationer kan förbättras, både var gäller total energiförbrukning och ökad användning av radiospektrum.

Utan ökad hårdvarukostnad genereras en mer effektiv energiförbrukning och bättre täckning.

Innehållet i avhandlingen har resulterat i ett antal artiklar som publicerats i internationella tidskrifter och konferenser.

Shoaib Amin

Shoaib Amin är flygplansingenjör och kommer från Pakistan. Han kom till Högskolan i Gävle första gången 2009 för sin masterexamen. Därefter återvände han till Pakistan och arbete i flygplansindustrin men fick så möjlighet till en doktorandtjänst här.

- När jag doktorerat kanske jag stannar kvar i Sverige ett par år, för yrkeserfarenheten, innan jag återvänder till Pakistan, säger Shoaib som tycker Sverige är förträffligt förutom kylan under vintern.

Shoaib Amin försvarar sin licentiatavhandling den 23 januari kl 10:00 i sal 99: 132 vid Högskolan i Gävle.För mer information, v v kontakta:
Shoaib Amin, doktorand i elektronik vid Högskolan i Gävle
Telefon: 072- 310 21 56
E-post: shoaib.amin@hig.seText: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2015-02-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)