Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Vatten i garderoben...

Fyra tjejer som läser på informatörsprogrammet kommer under vecka 13 att samla in kläder i en biståndscontainer på Stortorget.

7000 liter vatten för en t-shirt

När Emma Stjernstedt, Elina Turpeinen, Denise von Walden och Sara Sjö, (som saknas på bilden) studenter på informatörsprogrammet, fick klart för sig att det går åt 7000 liter vatten för att tillverka en enda t-shirt och att vi slänger 8 kilo textilier om året tändes en idé.

Vatten i garderoben

För att ta tillvara mer av de kläder vi inte längre vill ha, men som är helt felfria föddes tanken om ett kärl för textilier i varje sophus.

- Idén kom upp i samband med en kurs i projektledning, Sara berättade att det slängdes jättemycket kläder i sophuset där hon bor. Vi började då fundera varför de inte återbrukas istället, berättar tjejerna.

- När vi via Naturvårdsverket fick veta att en bomulls t-shirt kräver 7000 liter vatten att tillverka, säger Denise "Jag undrar hur mycket vatten vi har i garderoben?" Och där hade vi vår slogan "Vatten i garderoben"

De kontaktade Gavlegårdarna som nu kommer att ställa ut kärl för textilåtervinning i nybyggda miljörum i Andersberg på prov. Den ideella föreningen Gränslöst, håller med containrar och tömmer dem.

- Vi hoppas att sådana här miljörum ska bli ett självklart alternativ

Molly

- Molly symboliserar oss, hon är den som hade en tröja, den var inget bra så hon slängde den. Sedan kom hon på att det går år 7000 liter vatten och då ändrade hon sitt beteende.

- Vi gjorde en film med Molly som får visualisera vår idé och hon pryder också vår container.

Earth Hour

Den färgglada containern kommer att stå mitt på Stortorget och på lördagens klimatmanifestation "Earth Hour", säljer de kläderna som samlats in under veckan.

- Pengarna går sedan till Fadershuset - behövande barn i Ukraina.Text: Douglas Öhrbom
Foto: Ove Wall

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2015-06-05
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)