Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Trampbilsfabrik del i unik utbildning om Human Lean

På Högskolan i Gävle pågår en unik forskning och upplevelse-baserad utbildning kring Human Lean Centret (HLC). Centret börjar bli känt även utanför Sveriges gränser och den 15 juni besöks HLC under tre dagar av en stor delegation från Kyiv Mohyla Business School, Kiev, Ukraina.

The Toyota way

Lean är ett koncept som över tid har utvecklats och tolkats på ett flertal sätt och som ursprungligen härstammar från den japanska biltillverkaren Toyota. 

Detta koncept ger sig många på att föra in inom industrin, men även inom sjukvård mm. Många företag hoppar på tåget, men få lyckas nå målet med satsningen på Lean.

Human Lean Center

HLC bedriver upplevelsebaserad utbildning för både studenter och företag/organisationer. I utbildningen blandas teori, som utgår från resultat av forskningen om Lean, med praktiska moment som sker i den uppbyggda ”Trampbilsfabriken” på Högskolan i Gävle.

HLC innehåller även en tankesmedja med företrädare från Högskolan i Gävle och olika organisationer,  för utbyte av erfarenheter och kunskap, Detta är en viktig del för utvecklingen av Human Lean utbildningen.

- Vår forskning  har resulterat i samarbete med delar av Scania, där man har nått goda resultat.  Ett samarbete som fortgår på till exempel Scanias motorverkstad, dit vi bland annat kommer att åka och visa våra gäster från Kiev att det här sker i verkligheten också. Vi är bäst i Sverige om inte bäst i Europa, säger Gunnar Herdin, Human Lean Center.

Trampbilsfabriken

Den helt unika utbildningen har en produktionsmiljö som gör att man kan visa teorierna om Lean. HLC har byggt upp en produktionslina där vanliga enkla trampbilar används som objekt och monteras ihop.

- Det finns många aktörer som utbildar i Lean, men det som gör vår utbildning unik är kombinationen teori och praktik, och att människan och hälsa ses som grundläggande produktionsfaktorer.

- Lean och i synnerhet Human Lean har mycket att göra med ledarskap. Ett
ledarskap som skall vara stödjande, deltagande och som syftar till att
utveckla medarbetare.

- Det kan till exempel handla om att ställa frågor på ett sådant sätt så att man tar fram kreativiteten hos dem som står och arbetar vid produktionslinan.  I utbildningen lyfter vi fram och låter deltagarna praktiskt få uppleva vikten av detta ledarskap, säger Gunnar Herdin.

Pressinbjudan

Under tre dagar kommer en grupp om ca 30 personer från Universitet i Kiev med både lärare och master studenter att besöka Human Lean Center på Högskolan i Gävle, Sandvik AB i Sandviken, GE Health Care i Uppsala och Scania i Södertälje.

- Det var vår unika forskning och utbildning som lockade Kievuniversitet till Gävle.

- Kievuniversitetet gör många studieresor, över hela världen. Man har genom åren besökt olika företag och institutioner i Europa, USA, Asien och man värdesätter en praktisk/hands on inställning i kombination med vetenskapligt förankrad teori, säger Gunnar Herdin

Pressen är välkommen att ta del av detta möte i samband med de praktiska övningarna efter kl 15:30 måndagen den 15 juni på Högskolan i Gävle.


För ytterligare information vv kontakta:
Gunnar Herdin, Human Lean Center, Högskolan i Gävle
Telefon: 076-020 76 00  
E-post: gunnar.herdin@hig.se


Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2015-06-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)