Gå till eugreenalliance
Sök

Nu bjuder landshövding Per Bill in forskarna till slottet

Forskarna på slottet

Det är i dessa möten mellan de som formulerar problemen och entreprenörerna, som bara ser lösningar, som framtidens företagande ligger, säger Per Bill.


Per Bill ser detta som en mycket bra idé och berättar att han under sin tid i riksdagen sett många försök att skapa mötesytor mellan politiker, forskare, näringsliv och kulturpersonligheter, men aldrig där Länsstyrelsen tagit taktpinnen. 

- I min värd så är det alltid entreprenören. Där politiker ser problem och där storföretag ser hårt arbete, där är det alltid någon entreprenör som kommer på att man kan bygga på ett helt nytt sätt, eller planera vatten och avlopp på ett helt nytt sätt.

Sveriges bästa högskola

- Högskolan har de sista 10 åren genomgått en så fantastiskt utveckling när det gäller kvalitet och antalet studenter. Väldigt få Gävleborgare vet om att vi har Sveriges bästa högskola, som väl är i klass med de mindre universiteten.

Skapa mötesplatser

Hans vision är att skapa mötesplatser där människor med lite olika bakgrund kan mötas och utbyta idéer och tankar.

Människor med olika synvinklar ska komma in och titta på samma problem, som nu bostadbyggande, segregation och problem med utanförskap. Komplexa frågor som inte har ett enda svar, utan där man måste ha en hel palett med olika lösningar för att kunna jobba sig framåt.

Höja utbildningsnivån

Som landshövding ser han som en av de viktigaste uppgifterna att höja utbildningsnivån i Gävleborg. 

- Vi uppvaktar ministrar och riksdagsledamöter för att visa hur fantastiskt duktig Högskolan i Gävle är och att Högskolan förtjänar flera platser då den tillhör eliten i Sverige. 

 

Pressinbjudan till Forskarna på slottet den 20 september:

Välkommen att träffa forskarna Zahra Ahmadi, Stefan Sjöberg och Gunnar Löhman för intervju innan vi startar upp kvällens seminarier och samtal. Medverkar gör även landshövding Per Bill, Högskolans rektor Maj-Britt Johansson och Staffan Gullsby, utvecklingsdirektör Region Gävleborg.

  • Tid: Kl.16.15-16.45
  • Plats: Gävle slott

Forskarna på slottet den 20 september

Tema: Hållbara bostadsområden


Zahra Ahmadi, doktorand i företagsekonomi, kommer att visa hur svårt det är för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta sitt sociala ansvar samtidigt som de förväntas agera marknadsmässigt.

2011 kom en ny EU-lag som bestämde att alla bostadsföretag skulle agera på marknadsmässiga villkor.

- Tidigare kunde de allmännyttiga företagen ta ett större socialt ansvar jämfört med de privata bostadsföretagen. Men de klarar inte marknadsorienteringen, deras hyresgäster klarar inte av att vara kunder på en fri marknad, säger Zarah Ahmadi.

  1. Läs mer om Zahras forskning

Stefan Sjöberg, lektor och forskare i sociologi, berättar om hur ett samarbete med socialtjänstens fältgrupp tagit socionomstudenterna ut till de mest socialt utsatta områdena.

- Samtidigt fick de aktiva socialarbetarna del av den senaste forskningen på området, de största problemen och de bästa metoderna att komma tillrätta med dem, säger Stefan Sjöberg.

- Vi har nu tillsammans i en studie jämfört hur socialarbetarna arbetar i en tysk stad av samma storlek som Gävle och i Gävle. Vad som fungerar och inte fungerar i olika områden.

Läs mer om Stefans forskning 

 

Gunnar Löhman är chef för fältgruppen vid Socialtjänsten i Gävle kommun. Han har under några år samarbetat med Högskolan i Gävle inom socialt arbete, både utbildning och forskning.

Gunnar berättar om hur samarbetet gjort att verksamheten utvecklats.

Vi får en inblick i hur man bedriver ett uppsökande fältarbete i bostadsområden med en social problematik och hur man genom medborgardialoger skapar samhörighet, delaktighet och mobilisering av utsatta grupper.

 

Forskarna på slottet är en seminarieserie som arrangeras av Högskolan i Gävle, Länsstyrelsen och Region Gävleborg med syftet att skapa en mötesplats för forskning och näringsliv.

Kontakt

Irene Lundvik, Länsstyrelsen
010-225 13 21, irene.lundvik@lansstyrelsen.se

Johanna Esplund, Högskolan i Gävle
070-090 27 83, johanna.esplund@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2016-09-15
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)