Sök

Abdulkadir är på väg

Abdulkadir

Utbildning är vägen till ett bättre liv och i Sverige finns möjligheter för alla. Det gäller att ta chansen och kämpa hårt nu, så att man inte behöver ångra sig senare i livet, säger Abdulkadir Moalim, snart färdig maskiningenjör vid Högkolan i Gävle.

En dröm

Han läser sista året till maskingingenjör. Han trivs, tycker det är spännande och känner att han lär sig något nytt hela tiden.

- Jag har haft en dröm att bli ingenjör och maskiningenjör är nytt och lockar mig.

Abdulkadir är medveten om att det finns goda möjligheter till arbete, att man som maskiningenjör är eftertraktad runt om i Sverige.

Studentambassadören

Abdulkadir Studentambassadör

Studentambassadör har han varit sedan september 2015, hade vänner som var det och kände att det faktiskt var kul att få åka ut och berätta om Högskolan i Gävle. Nu har det snart blivit två år på vägarna i Högskolans tjänst.

- Just mötet med blivande studenter, det är det roligaste jag gör. Att få berätta att det finns så många möjligheter här, att få vara med och avdramatisera högre utbildning.

Han upplever att många tror att högskoleutbildning är svårt eller att de inte ska klara av det.

- Man kanske är den första i sin släkt. Jag känner att jag kan vara med och vara en bro, visa att det är för alla.

Årets domare

Abdulkadir Fotbollsdomare

Abdulkadir är aktiv inom föreningslivet i Tierps kommun, där han är bosatt. I fotbollsföreningar och i andra föreningar, både som spelare och i styrelser.

Han blev också domare och i år valdes han till årets domare i seriefotbollen i Uppland.

- Det är spännande, man utvecklas som ledare och det är så roligt att träffa nya människor.

Inget "p" och inget "v"

Abdulkadir Moalim kom för tio år sedan till Sverige från Somalia, då var han 13 år. Till en helt annan värld, med nya upplevelser och nya kompisar.

- Det var många nya hinder och det värsta hindret var språket. Vi har t ex inget "p" och inget "v" och vi har speciella ord som inte finns i svenskan.

- Tungt jobb i början, men ett jobb man måste göra. Att försöka se möjligheterna och så lossnar det och så öppnas dörrarna och man tar sig förbi hindren.

Att språket är nyckeln, understryker han hela tiden. Det gjorde att hans betyg förbättrades i högstadiet och att han kunde komma in på gymnasiet.

Framåt

I sommar blir det arbete som projektledare på Högskolan i Gävle. Under två veckor välkomnas gymnasieelever till sommarjobb som ingenjörstrainees. Där får eleverna möta Högskolans teknikutbildningar samtidigt som de arbetat i ett skarpt projekt.

Ett annat projekt, "Sommarskola i teknik", riktar sig till elever i årskurs 8 och vill väcka teknikintresset redan i tidig ålder.

Han är 23 nu och kommer att flytta dit jobben finns. Han säger att det känns som att han börjar komma in i det här, att han börjar älska Gävle.

- Utbildning är vägen till framgång och till ett bättre liv. Det gäller att kämpa hårt nu så att man inte behöver ångra sig senare i livet.

- I Sverige finns oändliga möjligheter och det är för alla!


För mer information, v v kontakta:
Abdulkadir Moalim, maskiningenjörsstudent vid Högskolan i Gävle
Tel: 076-235 46 49
E-post: abdulkadirmoalim@gmail.com


Text: Douglas Öhrbom
Foto porträtt: Ove Wall
Foto övriga: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-03-20
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)