Gå till eugreenalliance
Sök

Nu bussas Gävles hett eftertraktade lantmätarstudenter till Stockholm

Lantmätarstudenter Högskolan i Gävle

David Kelly och Lovisa Karlsson är två av studenterna på Lantmätarprogrammet vid Högskolan i Gävle som den 20 april bussas till Stockholm. Allt organiserat av företagare och myndigheter som hoppas på framtida medarbetare.

David och Lovisa

Det här är två förhoppningsfulla studenter som ser väldigt ljust på sin framtid.

David Kelly som kommer från Jönköping, trivs bra i Gävle och känner att han valt helt rätt med utbildningen. Lovisa Karlsson kommer närmare ifrån, Östhammar, hon är också helt nöjd med sitt val och tycker att utbildningens bredd ger stora valmöjligheter för henne framåt.

Detta initiativ från företag och myndigheter tycker båda är väldigt intressant.

- Så bra att man får bättre kontakt med potentiella arbetsgivare och så får man den här känslan av att vi behövs, säger David.

- Det är en kul satsning och det visar att det finns ett stort intresse för oss. Det är också ett kvitto på att framtiden är väldigt ljus, säger Lovisa.

Framåt då:

- Just nu tänker jag att jag kommer att flytta dit jag får jobb. Men siktar så småningom mot hemtrakterna och släkten, säger David.

- Jag vill bort från alla storstäder och vill vara kvar här, eller gärna ännu längre norrut, säger Lovisa.

Initiativet

Det handlar om ett antal företag och myndigheter som för första gången gått samman för att locka fler till lantmätaryrket. Den 20 april kommer en 50-mannabuss och hämtar lantmätarstudenter i Gävle för en Inspirationskväll i Stockholm

Bakgrunden är att vi haft en långvarig brist på lantmäterikompetens i Sverige, en brist som träffar både arbetsgivare och samhällsfunktioner.

Lantmäterimyndigheterna får svårt att bemanna sina kontor och att leverera det som samhället behöver. Det gäller byggnation men även infrastruktur, järnvägar, tunnelbanor och vägar. Överallt blir det förseningar och hinder om inte lantmätarna finns med..

Tomas Vesterlin


Tomas Vesterlin drog igång initiativet men de är en hel grupp, företagare och myndigheter. som arbetar tillsammans.

- Vi vill vara med att trygga kompetensen och på detta sätt uppmuntra studenterna. Alla går ju ut till ett garanterat arbete med en bra lön och till ett yrke som är väldigt roligt. Jag känner ingen som inte trivs med sina arbetsuppgifter, säger Tomas Vesterlin.

 

- Tanken är att detta ska bli återkommande varje år och att vi ska finnas med i större grad på skolan. Vårt mål är väva samman näringsliv och akademiskt liv, att vi ska finnas med från dag ett på skolan. Vi har mött ett stort intresse och gensvar både från studenter och lärosäten.

-----------------------------------------------------------------

Lantmätarprogrammet

Högskolans lantmätarprogram har två inriktningar varav en med ekonomisk/juridisk inriktning och den andra med teknisk inriktning, säger Märit Walfridsson, utbildningsledare för programmet.

Den ekonomisk/juridiska inriktningen innebär att du får en utbildning som passar yrkesroller där man bl a arbetar med vem som har äganderätt och eller annan rätt till mark och hur den rätten kan förändras.

Den tekniska inriktningen är mer inriktad på mätningsteknik och hantering av geografiska data. Studenter från båda inriktningarna är mycket efterfrågade från en rad statliga myndigheter, kommuner och privata aktörer, som t ex stora markägare och konsulter inom branschen.

------------------------------------------------------------------

För mer information kontakta:
Märit Walfridsson, utbildningsledare för Lantmätarprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 85 40
E-post: marit.walfridsson@hig.se

Tomas Vesterlin, Vesterlins i Stockholm
Telefon: 070-719 70 05
E-post: tomas.vesterlin@vesterlins.seText: Douglas Öhrbom
Foto studenter: Ove Wall
Övrig foto: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-04-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)