Sök

Paneldebatt och avtackning av rektor

När vi kliver in i Valhall är musikerna redan på plats och välkomnar oss. Lokalen fylls snabbt på med gäster som kommit för att lyssna. Presentatör den här eftermiddagen är Rickard Olsson som ser till att publiken öppnar upp med en applåd.

Publik i Valhall

På programmet för dagen står tal både från rektor Maj-Britt Johansson och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning samt en avslutande paneldebatt.

- Det finns massor av dåliga frågor och även av dåliga svar, säger Rickard Olsson, idag kommer vi att ställa frågor och svar om hållbar utveckling vilket jag också brinner för.

Rektor har ordet

Temat för dagen är hållbarhet, något som ligger oss varmt om hjärtat, säger Maj-Britt Johansson. Högskolan i Gävle vill vara navet i regionens utveckling och för att det inte bara ska vara lösa ord är hållbarhet inskrivet i både verksamhetsidén och i vår vision. Miljöintresset utvecklades tidigt och Högskolan i Gävle blev det andra lärosätet i landet som blev certifierat år 2004. Det som skiljer oss åt är att hela högskolan är certifierad och inte bara en del av den som på många andra sällen. På så sätt ligger vi i framkant.

Maj-Britt Johansson avslutar med att berätta att Högskolan i Gävle är det lärosäte som ökat allra mest i antal sökande bland högskolorna och har haft en fantastisk utvecklingsresa mot en hållbar utveckling.

 

Hur hållbara är skolorna?

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, tackar för den spontana applåden och säger att det är otroligt roligt att få vara här och att det känns speciellt nu när det är Maj-Britts upplopp.

Helene Hellmark Knutsson

Hur hållbara är skolorna? frågar hon sig. I över tusen år har vi haft universitet, det i sig är en hållbarhetsstämpel. Något bäst före datum finns inte. Skolorna har utvecklats och fortsätter det arbetet. Men från början var det långt ifrån alla som hade tillgång till utbildning. Från det att den första kvinnan tog sin examen i Uppsala år 1875 har mycket hänt och idag är kvinnor i majoritet bland studenterna.

Alla kan inte bli akademiker, säger Helene, men alla ska ha möjlighet att kunna bli det. Och alla ska ha möjligheten att göra sina egna fria val. Högskolans viktigaste uppgift är att utbilda för en hållbar utveckling.

Hållbarhet måste handla om att vi ständigt arbetar för utvecklingen. Ska vi kunna möta det utmaningar vi har idag så behöver vi hitta gemensamma lösningar och öka kunskapen, där behöver samhället högskolan.

Vänd mot rektor Maj-Britt Johansson säger Helene Hellmark Knutsson:

- Ditt ledarskap har gjort att ni kommit ut stärkta ur de utmaningar som ni fått och ni är hungriga på mer.

 

Paneldebatt

Panelen diskuterar

Efter en bensträckare med underhållning av musikerna Sara Luule Fridholm och Christopher Andersson-Bång från gruppen Volodja är det dags för paneldebatten som startas upp med sången ”Sanningen och lögnen” av Vladimir Viskovsky, framförd av Sara. En sång som kanske är mer aktuell än den varit på länge, säger Rickard Olsson.

Panelen den här dagen består av Maj-Britt Johansson, rektor för Högskolan i Gävle, Thomas Nylund, förbundsdirektör för Gästrike återvinnare, Kaisu Sammalisto, en av Högskolans eldsjälar, Kerstin Stake Nilsson forskare på högskolan och Emma Thiede som representant för studenterna.

Rickard Olsson agerar moderator och frågor som diskuterades är bland annat:

Vad är ni bäst på i hållbar utveckling?

- Som lärare och forskare har vi ett stort ansvar att lägga in moment och förklara för studenterna vad det innebär. Allt sitter ihop. Det handlar om hälsa och ohälsa, allt. Att implementera i utbildningen har varit en process, säger Kerstin Stake Nilsson

Arbetslösheten i Gävle?

- Det går åt rätt håll men sakta. Bland annat nyanlända behöver komma ut och träffa andra. Viktigast är att man kommer ut på olika sätt säger Kaisu Sammalisto.

- Högskolan spelar en stor roll för att höja kunskapsnivån i regionen. En enorm utveckling har skett sen 90-talet säger Thomas Nylund.

Gävle blev årets studentstad, varför?

- Vi på kåren var ansvarig för att skicka in ansökan om att bli årets studentstad, säger Emma och skrattar. Det är familjärt här på högskolan, man kommer nära och det betyder mycket.

Har man märkt akademiska effekter i länet?

- Vi har visserligen landets lägsta utbildningsnivå men jämfört med åttiotalet så har vi gått upp, säger Maj-Britt Johansson, och det kommer att öka med framtiden.

Hur ser framtiden ut för forskningen?

- Vi behöver få in mer externa medel. Samverkan är viktig. En högskola som fortfarande är så ung ses som en främmande fågel. Men dialogen är vårt viktigaste hjälpmedel och vi måste prata med varandra, inte om varandra. Då börjar vi nå varandra säger Maj-Britt Johansson.

Varför går utvecklingen så långsamt?

- Det kan svårt att tänka på helheten. Det går långsamt men det händer saker som vi kanske inte ser om vi inte stannar upp och ser tillbaka säger Kaisu Sammalisto.

Avtackning av rektor Maj-Britt Johansson

Efter tal och paneldiskussioner är det så dags att ge sig ut i regementsparken och inta bänkarna i danspaviljongen för att tacka av vår rektor.

Rektor Maj-Britt Johansson

Tack för att du satte tonen, säger Carina Blank, före detta ordförande, i sitt tal till Maj-Britt Johansson allt medan en ljum sommarvind till allas förvåning letar sin in och avtäcker den tavla som målats av Gävlekonstnären Per Kock. Carina Blank finner sig snabbt och menar att vinden gjorde som du Maj-Britt, tog tag i saken helt enkelt.

Gävlekonstnären Per Kock

Så bildades snart en lång kö av gäster för att tacka och överlämna presenter till vår rektor ackompanjerade av blåsorkestern nedanför paviljongen.

Text: Anna Hellqvist
Foto: Ove Wall


Publicerad av: Anna Hellqvist Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-06-05
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)