Sök

En ny rektor har trätt in i sin nya roll

Torsdagen den 26 oktober installerades rektor Ylva Fältholm som ny rektor vid Högskolan i Gävle under en ceremoni i Valhall.

Inne i Valhall hade man ställt fram stolar för hedersgästerna och ett bord med en blå duk där rektorskedjan lagts fram. Det var vid detta bord som Jonas Kågström inledde ceremonin med en historisk återblick och förklaringar till dagens ceremoni.

Till tonerna av Trumpet Tune and Air av Henry Purcell framförd av Hemvärnets brasskvintett inleddes processionen med två fanbärare längst fram och därefter avgående rektor Maj-Britt Johansson och tillträdande rektor Ylva Fältholm samt hedersgäster.

Avgående rektors tal

Först ut att tala var Maj-Britt Johansson där hon liknade rollen som rektor vid ett högre lärosäte vid att delta i ett långt stafettlopp med många deltagande lag. Ett lopp på en bana vars karaktär kan skifta, där man kan mötas av nya direktiv och då det gäller att ha krafter och muskler för att ta sig över de hinder som sätts upp.

Efter nio år, menade Maj-Britt Johansson, att hennes ben nu blivit lite stela och det är dags att lämna över till en rektor med pigga ben och kanske nya regler för hur laget ska agera framöver.

När avgående rektor Maj-Britt Johansson läst upp regeringsbeslutet om att utse ny rektor överlämnade hon den gyllene rektorskedjan till Ylva Fältholm.

Rektorsinstallation

Studenternas tal

- En högskola är inte en högskola utan studenter, sa Linda Hernandez Igglund, ordförande för Gefle studentkår, då hon inledde med några ord från studenterna.

Hon belyste vikten av att samarbeta med, och ge, studenter inflytande, hur forskningen ger en möjlighet att se in i framtiden och det faktum att alla ska ha en möjlighet att studera var man än befinner sig.

- Vi har haft många givande dialoger med vår avgående rektor, sa Linda Hernandez Igglund.

Och menade att det arbetet har i sin tur lett till att vi fått en av de allra mest åtråvärda utmärkelserna när Högskolan i Gävle utsågs till årets studentstad.

- Jag tvivlar inte en sekund på vår nya rektor som redan bevisat för oss att vi studenter är det allra viktigaste på en högskola, avslutade Linda Hernandez Igglund.

Tillträdande rektors installationstal

Ylva Fältholm, tillträdande rektor, tackade alla som kommit för att dela dagen med henne. En viktig dag där Högskolan i och med denna ceremoni berättar för omvärlden att en ny rektor trätt in i sin nya roll.

- Jag har kommit till en högskola som är på stark frammarsch, sa Ylva Fältholm. Trots det är utbildningsnivån här lägst i landet och där har vi en utmaning.

Som den femte i raden av rektorer tackade hon Maj-Britt Johansson för den insats som hon gjort under sina år och som nu gör att vi kan säga att vi är en av landets populäraste högskolor. Något Ylva Fältholm vill arbeta vidare med.

Hon vill arbeta för ett tydligt ledarskap, ta fram en strategisk utveckling av forskning och utbildning i samarbete med studenter och medarbetare. Hon tog även upp viljan att öka samverkan med näringslivet och etablera mer forskning.

- Att ta fram forskning är inget man kan göra själv utan man måste vara del av en forskningsmiljö för att det ska fungera. Man behöver vara del av ett team. Vi ska inte forska om, utan med, och ta reda på vad det finns för behov i vårt samhälle, sa Ylva Fältholm.

Som exempel tog hon fram tvärvetenskaplig forskning som ett sätt att möta samhällsutmaningar, en forskning som också behöver bli integrerad i utbildningen.

Att främja ett brett deltagande där alla kan känna sig välkomna och delaktiga och där studenterna får bra stöd genom utbildningen är något hon ser fram emot att arbeta för och hon konstaterade att efter 40 år har Högskolan i Gävle redan kommit långt.

- När jag senare lämnar över efter mina år, är min förhoppning att vi, och jag, då kan säga att den forskning och den utbildning vi har är exakt den vi behöver, avslutade Ylva Fältholm.

Text: Anna Hellqvist
Foto: Britt Mattsson

Maj-Britt Johansson och Ylva Fältholm
Publicerad av: Anna Hellqvist Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-10-31
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)