Gå till eugreenalliance
Sök

Fullspikat när Högskolan och näringslivet möter länets ungdomar hos ExTe i Färila

Alla platser är bokade när Högskolan i Gävle, med personal och studenter, inleder sin turné till några orter i länet för att öka intresset för de tekniska utbildningarna.

Gemensam satsning

Imorgon, tisdag 6 februari, står ExTe Fabriks AB i Färila värd för årets första teknik- och ingenjörsaktivitet. Det är första gången evenemanget flyttar ut till ett företag och här kan länets ungdomar från högstadiet och gymnasiet bland annat höra studenterna berätta om Högskolans ingenjörsutbildningar.

ExTe Fabriks AB

Dagen är en gemensam satsning från näringslivet i Ljusdal, Närljus, gymnasieskolan, grundskolor. Tekniskt basår i samverkan och Högskolan i Gävle för att få fler intresserade av tekniska utbildningar och yrken.

- Det är extra roligt att vi kan vara på ett företag och genomföra den här dagen. Styrkan med konceptet är att Högskolan berättar om utbildningarna, studenter om hur det är att studera och näringslivet om deras yrken. Det ger en ökad förståelse hos ungdomarna säger Magnus Lemoine, projektledare Teknikerjakten vid Högskolan i Gävle.

Näringslivet måste ha teknisk kompetens

För att näringslivet ska kunna vara konkurrenskraftigt krävs teknisk kompetens och näringslivet deltar nu för att berätta om de olika branscher och spännande yrken som finns.

- Teknik & Ingenjörsdagen är viktig för oss lokala företag, då kan vi berätta om att det finns arbetstillfällen på orten som kräver teknisk kompetens med olika inriktningar. Tillgång på arbetskraft och framförallt med teknisk utbildning är en överlevnadsfråga för oss, säger Lennart Wallström ExTe,

- Det är ett otroligt häftigt engagemang vi har mött, från företagen och kommunen med skolan och lärarna. Politikerna som kommer för att lyssna och den lokala radion som gör sändningar och intervjuer, säger Magnus Lemoine, ansvarig för projektet Teknikerjakten vid Högskolan i Gävle.

Program för dagen


Tekniskt basår i samverkan

Tekniskt basår i samverkan, finns med för de som vill komplettera sina betyg med en naturvetenskaplig utbildning. TBiS är ett samverkansprojekt med Hälsingeutbildning och HiG för att få fler att läsa vidare på en ingenjörsutbildning.

Tekniskt basår i samverkan

Teknik- och ingenjörsaktiviteter i länet 2018

Detta är en av fyra Teknik- och ingenjörsaktiviteter i länet. Övriga orter är Edsbyn, Söderhamn och på Högskolan i Gävle.

Teknikerjakten vid Högskolan i Gävle är en bred satsning från Ljungbergsfonden för att öka intresset för naturvetenskapliga- och tekniska utbildningar på gymnasiet och Högskolan.

Läs mer


För mer information, v v kontakta:
Magnus Lemoine, projektledare Teknikerjakten vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 89 02, 073-070 89 02
E-post: magnus.lemoine@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-02-05
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)