Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Jackpot i Las Vegas för studenter från Samhällsplanerarprogrammet

2018-03-02 

Två lag med studenter från samhällsplanerarprogrammet vid Högskolan i Gävle tog första pris respektive delat andrapris, i Las Vegas, vid en stor tävling där det gällde att utveckla hållbara städer.              

Vinnarbilden på de två lagen

Podcar City Conference

Självkörande buss i Las Vegas. Foto: Pontus Gustafsson

Självkörande buss i Las Vegas. Foto: Pontus Gustafsson

Podcar City Conference är en stor konferens, om självkörande bussar och bilar, med deltagare från hela världen. Den hålls vartannat år i USA och vartannat år i Europa och innehåller också studenttävlingen, Urban International Design Contest.

I år deltog lag från bl a Perth i Australien, Las Vegas, Washington DC, Jacksonville Florida i USA, Gävle och Sundbyberg. Tävlingen pågick under tre dagar och bland domarna fanns Googles transportavdelning.

Vinnarbilden

Vinnarna. Tvåa från höger, det vinnande laget Sundbyberg representerat av Josefine Berg, Högskolan i Gävle. I mitten, delad 2:a plats lag Hemlingby/Gävle, representerat av Adeline Ekegårdh, Högskolan i Gävle. Tvåa från vänster, delad 2:a plats, lag Jacksonville, representerat av Brendan O´Malley, Florida Polytechnic University. Foto: Johan Magnusson

Så duktiga de svenska studenterna är

Tävlingen handlar om att studenter från en högskola samarbetar med en stad för att, med hjälp av självkörande fordon, skapa ett planförslag för en hållbar stadsdel och att man gör detta tillsammans med städer i hela världen.- Jag som har jobbat med studenterna hela tiden slogs av hur väldigt duktiga de svenska studenterna är, säger Pontus Gustavsson, från 4Dialog och moderator för tävlingen.I domarnas motivering framhålls vinnarna som: "Väldigt nytänkande och med bra exempel på hur man kan använda sig av självkörande bussar. Förslagen var bra planerade med gågator, hus, stationer för bussarna och även inslag för att minska segregation".

Lag Sundbyberg

Vinnande lag Sundbyberg, Josefine Berg och Tobias Wennergrund. SeYoutube

Vinnande lag Sundbyberg, Josefine Berg och Tobias Wennergrund. SeYoutube

Att tänka utanför boxen

Sundbyberg hade en översiktsplan där de ville göra en fyrfilig gata till en tvåfilig, de ville ändra vägen från högtrafikerad till lågtrafikerad.

Studenterna gjorde en visualisering, men de tog det även vidare med sin idé att knyta ihop Sundbyberg med Rissne och därigenom bryta segregationen.

De kopplade ihop områdena med självgående bussar som frekvent går emellan Sundbyberg och Rissne och de gjorde även en lång stor trappa med centrumområde och torg som går upp till Rissne.

- Att vi fick chansen att tänka helt själva, gjorde det också möjligt för oss att använda all kunskap vi fått lära oss. Och att få vinna hela tävlingen och dessutom i Las Vegas, var lite som en dröm, säger Tobias Wennergrund.

- Ett väldigt bra förslag, Sundbyberg som hade representanter på plats blev mycket imponerade. Det visar också att studenter kan göra ganska mycket, då de tänker annorlunda om de får fria tyglar, säger Pontus Gustafsson.

Du ska aldrig behöva ta bilen för att handla

Här gjorde studenterna, i samarbete med Gävle Kommun, ett hållbart planförslag för hur Hemlingbys nya stadskärna ska se ut.I deras förslag ska du aldrig behöva ta bilen. Du åker spårbil från stadkärnan till Hemlingby och sedan åker du självkörande bussar i området.

- Detta betyder jättemycket för en student. Jag har genom det här fått möjlighet att knyta arbetskontakter och bara att få vara med i tävlingen är ju en stor ära och att dessutom vinna pris, säger Adeline Ekegårdh.

Man får jobb direkt

Pontus började läsa samhällplanerarprogrammet här hösten -14 och han är väldigt nöjd med utbildningen i Gävle.

- Det som är så bra är att du både får en teoretisk och en praktisk bakgrund, en väldigt bra bas. Jag hör att man vid andra universitet är väldigt teoretiska på samhällsplanerarprogrammet.

Han säger att det är en riktigt stor fördel och som man uppskattar mycket på arbetsplatser, studenter som kommer in och redan kan CAD-programmen.

Som stockholmare uppskattar han att skolan är inte så jättestor och att det är nära till allt. Han tycker också att Gävle är en väldigt fin stad och säger att här kommer han att bo länge till.

Pontus avslutade studierna våren 2017 och anställdes direkt på 4Dialog. Blev projektledare för Gävle Innovation Arena, en plattform de byggt tillsammans med FPX, ESRI, Lantmäteriet, knowit, m.fl, där alla kan gå in och innovera, en geografisk datazon med data över hela Gävlesom ger möjligheten att anta utmaningar från företag, och allt detta finns på en och samma plats.

- Du kan t ex i vår 4D-modell visualisera var alla cykelpumpar finns i Gävle eller se hur det är byggt på en detaljplan m.m. Att skapa en sådan arena är något som många kommuner pratat om men ingen hittills har gjort, vi är först i Sverige och kanske först i världen.

- Nästan hela min klass har fått jobb direkt. Samhällsplanerarprogrammet i Gävle är så bra och du har så mycket i ryggen när du kommer ut till kommunerna eller privata företag, säger Pontus Gustafsson.

För mer information, v v kontakta:
Pontus Gustafsson, 4D-visualiserare, projektledare 4dialog AB
Tel: 073-500 14 57
E-post: Pontus.gustafsson@4dialog.com


Text: Douglas Öhrbom
Foto studentbilder: Josefine Berg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-03-07
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)