Att tänka utanför boxen
Sundbyberg hade en översiktsplan där de ville göra en fyrfilig gata till en tvåfilig, de ville ändra vägen från högtrafikerad till lågtrafikerad.
Studenterna gjorde en visualisering, men de tog det även vidare med sin idé att knyta ihop Sundbyberg med Rissne och därigenom bryta segregationen.
De kopplade ihop områdena med självgående bussar som frekvent går emellan Sundbyberg och Rissne och de gjorde även en lång stor trappa med centrumområde och torg som går upp till Rissne.
- Att vi fick chansen att tänka helt själva, gjorde det också möjligt för oss att använda all kunskap vi fått lära oss. Och att få vinna hela tävlingen och dessutom i Las Vegas, var lite som en dröm, säger Tobias Wennergrund.
- Ett väldigt bra förslag, Sundbyberg som hade representanter på plats blev mycket imponerade. Det visar också att studenter kan göra ganska mycket, då de tänker annorlunda om de får fria tyglar, säger Pontus Gustafsson.
Du ska aldrig behöva ta bilen för att handla
Här gjorde studenterna, i samarbete med Gävle Kommun, ett hållbart planförslag för hur Hemlingbys nya stadskärna ska se ut.I deras förslag ska du aldrig behöva ta bilen. Du åker spårbil från stadkärnan till Hemlingby och sedan åker du självkörande bussar i området.
- Detta betyder jättemycket för en student. Jag har genom det här fått möjlighet att knyta arbetskontakter och bara att få vara med i tävlingen är ju en stor ära och att dessutom vinna pris, säger Adeline Ekegårdh.
Man får jobb direkt
Pontus började läsa samhällplanerarprogrammet här hösten -14 och han är väldigt nöjd med utbildningen i Gävle.
- Det som är så bra är att du både får en teoretisk och en praktisk bakgrund, en väldigt bra bas. Jag hör att man vid andra universitet är väldigt teoretiska på samhällsplanerarprogrammet.
Han säger att det är en riktigt stor fördel och som man uppskattar mycket på arbetsplatser, studenter som kommer in och redan kan CAD-programmen.
Som stockholmare uppskattar han att skolan är inte så jättestor och att det är nära till allt. Han tycker också att Gävle är en väldigt fin stad och säger att här kommer han att bo länge till.
Pontus avslutade studierna våren 2017 och anställdes direkt på 4Dialog. Blev projektledare för Gävle Innovation Arena, en plattform de byggt tillsammans med FPX, ESRI, Lantmäteriet, knowit, m.fl, där alla kan gå in och innovera, en geografisk datazon med data över hela Gävlesom ger möjligheten att anta utmaningar från företag, och allt detta finns på en och samma plats.
- Du kan t ex i vår 4D-modell visualisera var alla cykelpumpar finns i Gävle eller se hur det är byggt på en detaljplan m.m. Att skapa en sådan arena är något som många kommuner pratat om men ingen hittills har gjort, vi är först i Sverige och kanske först i världen.
- Nästan hela min klass har fått jobb direkt. Samhällsplanerarprogrammet i Gävle är så bra och du har så mycket i ryggen när du kommer ut till kommunerna eller privata företag, säger Pontus Gustafsson.
För mer information, v v kontakta:
Pontus Gustafsson, 4D-visualiserare, projektledare 4dialog AB
Tel: 073-500 14 57
E-post: Pontus.gustafsson@4dialog.com
Text: Douglas Öhrbom
Foto studentbilder: Josefine Berg