Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

IF Metall tar hjälp av Gävleprofessor

2018-03-08 

Svend Erik Mathiassen, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, är en av fem inbjudna när IF Metall i ett frukostsamtal, på internationella kvinnodagen den 8 mars, vill uppmärksamma kvinnors arbetssituation i industrin.


För IF Metall är kvinnors arbetssituation inom den mansdominerade industrin en framtidsfråga. Varför drabbas kvinnor i högre utsträckning än män av belastningsbesvär och vad kan göras för att öka jämställdheten?

Svend Erik Mathiassen

Varför drabbas kvinnor?

- Vi har granskat forskningen om vad män och kvinnor gör i arbetslivet. Det visar sig att när män och kvinnor hamnar i samma yrken så gör de ofta olika saker, där kvinnornas arbete är mer belastande och mera repetitivt, säger Svend Erik Mathiassen. 

Dessutom är arbetsstationer och verktyg ofta anpassade till den genomsnittlige mannen, vilket ger kvinnorna sämre ergonomiska villkor. Däremot anser forskarna inte att rent biologiska skillnader mellan män och kvinnor är någon stark orsak till att kvinnor drabbas mer av besvär.

- Arbetsgivarna måste fördela arbetsuppgifterna mer lika mellan könen, så att båda får ett rimligt varierat arbete, och se till så att arbetsplatser och verktyg kan anpassas till den som ska använda dem. Det skulle vara ett stort steg mot jämställda arbetsvillkor och bättre arbetshälsa, säger Svend Erik Mathiassen.

 


För ytterligare information, v v kontakta:
Svend Erik Mathiassen, professor i arbetshälsovetenskap vid Centrum för belastningsskadeforskning, Högskolan i Gävle
Telefon: 070-678 81 58
E-post: svenderik.mathiassen@hig.se


Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-03-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)