Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Framgången bakom Gävle som Årets studentstad

2018-03-15 

Att bli utsedd till Årets studentstad 2017/2018 blev ett kvitto på att samarbetet mellan Högskolan i Gävle, Gefle studentkår och Gävle kommun är framgångsrikt. Samtidigt som utmärkelsen kan ses som en fjäder i hatten så innebär den inte att man kan slå sig till ro. Och ett långsiktigt mål är att försöka få utmärkelsen en gång till.

Linda Hernandez Igglund, ordförande för Gefle studentkår.

Linda Hernandez Igglund, ordförande för Gefle studentkår.

– Utmärkelsen innebär att man sticker ut lite grann och att studenter trivs här. Titeln är inget man bara får, utan det ligger hårt jobb bakom. Och efteråt har vår samverkan blivit ännu starkare, för alla är taggade att diskutera saker som vi kan göra tillsammans, säger Linda Hernandez Igglund, ordförande för Gefle studentkår.

För en del kändes det som att man hade gått i mål när det stod klart att Gävle kammade hem titeln årets studentstad inför pågående läsår. Men så kände inte Linda Hernandez Igglund.

– För oss kändes det mer som att vi jobbar i rätt riktning. Det är jättekul att vi har fått utmärkelsen, men egentligen har vi bara gjort det vi ska, och så uppmärksammas vi för det.

Stärker vårt varumärke

Även högskolans rektor Ylva Fältholm betonar att man måste fortsätta att utveckla samarbetet för att studenter även i framtiden ska vilja flytta hit och sedan bo kvar.

– Utmärkelsen är bra för vårt varumärke, den stärker oss och fungerar som en plattform för att ytterligare stärka vår samverkan, säger hon.

Utmärkelsen delas ut av Sveriges förenade studentkårer, SFS, och en förutsättning för att vinna är att staden på ett aktivt sätt arbetar för att främja studenters situation och livsvillkor. Det krävs också att det finns en samverkan mellan kommun, lärosäte och studenter.

– Vi har ett bra samarbete. Och sedan så jobbar vi mycket proaktivt och uppmärksammar de problem som finns i stället för att säga att allting är perfekt, säger Linda Hernandez Igglund

Studenternas synpunkter är viktiga

När kåren såg ett dalande intresse för studentrepresentation, alltså studenters medverkan i högskolans olika nämnder och råd, så formulerade styrelsen en skrivelse till högskolans rektor. Efter det startade man en projektgrupp där man diskuterade åtgärder för att få bukt med studenternas minskade intresse för att engagera sig. Nya rutiner fastställdes och nu finns studenter representerade i alla högskolans nämnder.

Ylva Fältholm, rektor på Högskolan i Gävle.

Ylva Fältholm, rektor på Högskolan i Gävle.

– Det är jätteviktigt att vi har studenterna med oss i olika sammanhang eftersom de bidrar väldigt mycket till att utveckla kvaliteten i våra utbildningar. Och det har stor betydelse för framtida studenter att vi kan visa att vi har tagit tillvara på våra nuvarande studenters synpunkter, säger Ylva Fältholm.

Linda Hernandez Igglund tror att det faktum att Gävle utsetts till årets studentstad kommer att påverka söktrycket till höstens program och kurser positivt.

– Utmärkelsen försvinner inte. Och nu diskuterar vi hur vi kan förvalta den och hur vi ska klå det här.

Ja, hur ska ni klå det här?

– Man får inte vara rädd för att drömma och sätta mål som kanske känns lite för svåra, för då vet man åt vilket håll man ska jobba. Vi fick till exempel igenom anonym salstentamen och vi vill avancera och även se anonym hemtentamen. Om man ska tänka långsiktigt vore det fint att bli årets studentstad en gång till, men inte på samma grunder som nu. Utan för att vi då har jobbat vidare från där vi var den här gången. Vi är en liten studentkår jämfört med många andra. Ändå har vi lyckats och av den anledningen är jag stolt.

Text och foto: Anna Sällberg

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-09-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)