Satsningen har fått namnet ”Språket som nyckel”, vilket pekar på kärnfrågan i arbetet – att språket är en nyckel för att personer med andra modersmål ska ha möjlighet att bli en del av ett nytt samhälle.
– Språket är en förutsättning för att människor ska komma ut i arbetslivet, delta i samhället och uppnå jämlikhet. Därför behöver vi satsa mer på utbildning och att hjälpa människor att lära sig språket, säger Sonia Blomquist som är en av de fyra nya doktoranderna.
Viktigt att forskningen kommer till nytta
Alla har jobbat inom skolvärlden tidigare och nu kommer de att genomföra studier på olika skolor i länet, inriktade på olika årskurser.
– De senaste åren har det kommit väldigt många människor från olika delar av världen just till Gävleborg. Samtidigt är vi det län med lägst utbildningsnivå i landet. Så vi har ett extra stort behov här, säger Sonia Blomquist som ska undersöka om ett större fokus på bildspråk kan ge gymnasielever en mer avancerad språkförmåga.
En av doktoranderna, Viktoria Waagaard, har en tjänst som till största delen är finansierad av Hudiksvalls kommun. Hon kommer att följa en eller flera klasser i Hudiksvall och i viss mån jobba med fortbildning av lärare.
– Det finns väldigt många metoder inom svenska som andraspråk-undervisning som fungerar bra och som jag tror skulle kunna gynna alla, inte bara flerspråkiga elever. Så jag ska prova att föra över de metoderna till en annan klass.