Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Jerzy Sarnecki om varför Gävles utbildning i kriminologi är landets populäraste

2018-05-03 
Högskolan i Gävle

Programmet i utredningskriminologi vid Högskolan i Gävle, har flest antal förstahandssökande i landet till utbildningar inom kriminologi höstterminen 2018.

Jerzy Sarnecki

Inriktad mot arbetsmarknaden

Professor Jerzy Sarnecki är ämnesansvarig och var med och skapade utbildningen i Gävle.

- Vad jag tyckte saknades när det gäller kriminologiutbildningar i landet, var just en utbildning med mera praktisk inriktning, säger Jerzy Sarnecki.

Den treåriga högskoleutbildningen i utredningskriminologi, den första i sitt slag, är mera praktiskt inriktad än andra utbildningar inom kriminologi och vänder sig mer direkt mot arbetsmarknaden.

Vi har lyckats

Han säger att man skapat en utbildning som ger kompetens att gå ut på olika arbetsplatser där man arbetar med brottlighet. Allt från att förebygga och hantera brott på olika sätt, till att analysera, planera och att utvärdera verksamheten.

- Jag ville helt enkelt skapa en utbildning där folk hade den förmågan och så blev det också. Vi är nu mycket duktiga att utbilda i kriminologi i Gävle.

- Utbildningen förbereder studenterna för arbetslivet och vårt signum är att vi vill ge dem förmågan att utvärdera olika verksamheter, säger Jerzy Sarnecki.

Unik i Sverige

- Vår utbildning är unik i Sverige genom den praktiska kopplingen och i varje kurs tänker vi på hur vi kan anknyta teorin till praktiken, säger My Lilja, utbildningsledare.

Hon berättar att de till exempel har praktik, bjuder in många duktiga gästföreläsare både från Sverige och andra länder och att många av studenterna skriver uppsats i samarbete med någon myndighet, bl.a. polisen.

- Innehållet i programmet möter på ett bra sätt arbetsmarknadens förväntningar och det gör att våra studenter är attraktiva på arbetsmarknaden, säger My Lilja.

Eftertraktade studenter

Det finns en expanderad arbetsmarknad för personer som kan utreda och analysera brott. Efterfrågan på kompetensen förväntas öka påtagligt under de kommande åren.

Med en kandidatexamen i kriminologi är tänkbara arbetsplatser inom polisen, kriminalvården, kommunernas brottsförebyggande råd, socialtjänsten, tullen, sjukvården samt andra myndigheter, förvaltningar och företag som på olika sätt arbetar med frågor om brottslighet och åtgärder mot brott.


För mer information, v v kontakta:
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle
E-post: jerzy.sarnecki@hig.se

My Lilja, utbildningsledare utredningskriminologi vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 82 16, 070-190 28 78
E-post: my.lilja@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom
Foto Jerzy Sarnecki: Privat


 

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-05-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)