Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Unik studie ska kartlägga hur hållbara svenska organisationer är

2018-05-08 

En ny studie vid Högskolan i Gävle ska ta reda på hur företag och organisationer i Sverige arbetar för att bidra till en hållbar utveckling i samhället. Resultaten ska sedan användas för att hjälpa företag att bli ännu bättre på hållbara arbetssätt.

Lea Fobbe och Rodrigo Lozano.

Lea Fobbe och Rodrigo Lozano.

Lea Fobbe är doktorand vid Högskolan i Gävle och studien är en del i hennes doktorsavhandling. Tillsammans med handledaren professor Rodrigo Lozano ingår hon i CLIP – Centrum för logistik och innovativ produktion. Forskarna inom CLIP jobbar bland annat för att erbjuda regionen tillgång till kompetens som stärker företagens konkurrenskraft.

Enkäten som de nu har utformat ska skickas ut dels till organisationer utomlands, dels till företag, lärosäten, offentlig sektor och andra organisationer i Sverige.

– Alla kan svara på den här enkäten, både små och stora organisationer. Det vi undersöker är hur deras hållbarhetsarbete ser ut i dag och vilken del inom hållbar utveckling som de fokuserar mest på, säger Lea Fobbe.

Undersöker interna arbetssätt

I undersökningen tittar hon och Rodrigo Lozano på alla de tre bitarna social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Dessutom har de tidsperspektivet i åtanke, vilket handlar om hur förändringen mot ett mer hållbart arbetssätt ser ut över tid.

– Vi undersöker vad som kommer in i en organisation och vad som kommer ut. Då kollar vi på interna processer, avfall, återvinning, försörjningskedjor och så vidare. Vi kommer även att göra intervjuer och observationer hos några av dem som enkäten skickas till, säger Rodrigo Lozano som jobbat med studier inom samma område tidigare.

Kommer att erbjuda råd

Resultaten ska sedan organisationerna och företagen själva få ta del av för att kunna förbättra sitt hållbarhetsarbete. På så sätt kan de bättre bidra till ett hållbart samhälle för kommande generationer. Lea Fobbe och Rodrigo Lozano kommer även att kunna erbjuda en del generella råd kring förbättringsåtgärder till dem som svarar på enkäten.

– Många organisationer gör mycket inom hållbarhet i dag, men utomstående vet inte så mycket om de interna processerna. Särskild tonvikt ligger på vår region, men enkäten sprids i hela landet. Med resultaten vill vi bidra till ökad kunskap i samhället, säger Rodrigo Lozano.

Här hittar du enkäten.

Text och foto: Anna Sällberg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-06-21
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)