Behövde få in en utmanare
Alu Partner är baserat i Edsbyn i södra Hälsingland, det är ett relativt ungt företag med ca 55 anställda som arbetar med tillverkning av aluminiumprofiler.
VD:n Joel Strandell säger att kontakten togs från Högskolan, att detta matchade hans egna tankar, och att det varit ett bra samarbete med Högskolan.
- Vi kände att vi behövde få in någon som kan utmana oss andra och driva våra processer framåt, en utveckling som är nödvändig, säger Joel Strandell.
Han menar att det finns många små företag som har behov av denna kompetens och för den nye medarbetaren tror han att möjligheterna är enormt mycket större än hos större företag.
- I ett litet företag får du chansen att bli en stor kugge ganska snabbt. Nina slutför projektet till årsskiftet sedan är hon redan anställd som produktionschef hos oss.
Nina redan produktionschef
Nina Gimström säger att hon blivit väldigt väl mottagen, både av ledning och av alla medarbetare. Hon sökte tjänsten via KTP-projektet, tog sin examen i industriell ekonomi den 9 juni och började arbeta hos Alu Partner den 12 juni.
- Det gick ganska snabbt att lära sig en ny verksamhet tycker jag, det var in i hetluften direkt. Det blev en rivstart, de hade förväntningar på mig, jag ingår i ett team och det var klart vad vi skulle jobba med.
Idag är Nina produktionschef och kommer att ha den rollen framåt.
Sambon får pendla istället
- Jag är nu hälsingetjej sedan i vintras, tog sambo och hund och flyttade upp. Jag hade en övernattningslägenhet i Bollnäs innan, men nu får sambon pendla istället.
Hon säger att hon trivs mer än bra och tycker det blir spännande att uppleva sommaren i Hälsingland.
- Jag hade inte hittat det här företaget om det inte varit för KTP och jag trodde väl inte att jag skulle hitta mig själv i Edsbyn och bandy är kul!
Om utbildningen
Nina tycker det är bra att utbildningen är ganska bred och säger att väl ute i arbetslivet så faller bitarna på plats och bildar en helhet.
- Det är så bra med en bred utbildning, därför att när du kommer till en ny verksamhet så möts du ju av helt nya förutsättningar.
- Och via KTP har jag kopplingen till akademin om jag känner att jag behöver och det är bra för mig, säger Nina Gimström.
----------------------------------------
Denna form av samarbete kallas, KTP (Knowledge Transfer Partnerships). Företag får här hjälp av nyexaminerade akademiker för att utveckla företaget.
- Företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker att utveckla företaget och Högskolan får i sin tur viktig kunskap att driva forskning kring och man når företag som normalt inte får den här kompetensen, säger Ola Wiklund, samordnare för projektet vid Högskolan i Gävle.
----------------------------------------