Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

"Sjukdomen har lärt dem att uppskatta varje sekund av livet"

2018-06-21 

Hur hanterar du en kris? I nya avsnittet av HiG-podden får du möta Fereshteh Ahmadi som är professor i sociologi. Hon forskar om coping-strategier som handlar om verktyg för att hantera olika typer av livskriser.

Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi.

Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi.

Under flera år har Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi på Högskolan i Gävle, arbetat med studier där cancerpatienter i Sverige och andra länder intervjuats om sina erfarenheter av att hantera den kris som uppstår när sjukdomen är ett faktum.

– Coping handlar om hur man hanterar en situation. Ofta är det väldigt individuellt. Om man har drabbats av en kris en gång och det hjälpte att lyssna på musik då så kommer man att lyssna på musik igen vid en ny kris. Vi vill visa att det finns många fler alternativ som kan hjälpa, säger hon.

Det mest oväntade hjälper

Genom både enkäter och intervjuer har hon kunnat fastställa att bland annat natur, musik, religion, kultur, den egna personen, att be och positiv ensamhet har stor betydelse när en person ska hantera en kris. Och hon har skrivit flera böcker i ämnet.

– Människans psyke är mycket komplicerat. Du behöver till exempel inte vara religiös för att ta hjälp av religionen vid kris. När jag frågade en ateist en gång vad som hjälpte den personen fick jag svaret: ”Jag ber”. Och åt andra hållet intervjuade jag en gång en diakon som inte använde kyrkan som strategi, utan i stället vände sig till naturen, säger Fereshteh Ahmadi och pekar på att det ofta kan vara det mest oväntade som hjälper en person.

Vad har du dragit för lärdomar av att jobba med de här studierna?

– En av de viktigaste sakerna som påverkat mig mycket personligen är hur en kris kan ha många positiva sidor också. Något som var mycket häpnadsväckande var att när jag frågade cancerdrabbade personer: om du kunde gå tillbaka och ändra historien, skulle du då göra så att du inte fick cancer? Då svarar de nej. För sjukdomen har gjort att de har lärt sig mycket om livet och att uppskatta det. De ser saker i ett annat ljus, och allt som de tidigare har tagit för givet betyder nu något. Det öppnade mina ögon. Vi får inte ta saker för givna, utan vi ska uppskatta varje sekund av livet.

Text: Anna Sällberg

Vem vill du höra i HiG-podden? Hör av dig med tips till Anna Sällberg, anna.sallberg@hig.se.

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-06-21
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)