– När man frågar folk vad de gör för miljön svarar de ofta att de sopsorterar. Och det är just de här handfasta, reella sakerna i vardagen som har betydelse, säger han.
Den traditionella bilden av avfallsbranschen är att man jobbar med sophämtning. Men Thomas Nylund tar bort en bokstav i ordet och pratar i stället om sophämning.
– Inom Gästrike Återvinnare jobbar vi mycket med just sophämning. Det handlar om förebyggande av avfall och det är det högsta målet vi har att jobba mot.
Är visionen att det inte ska bildas något skräp?
– Branschorganisationen Avfall Sverige har det som mål, att avfall i stället ska betraktas som resurser och återvinnas på olika sätt. Och vi har kommit långt i Sverige – av vårt hushållsavfall är det mindre än en procent som hamnar på tippen. Vi återvinner det mesta och omvandlar det till energi eller olika material.
I våras blev Thomas Nylund utsedd till hedersdoktor vid Högskolan i Gävle. Han har haft olika typer av samarbeten med Högskolan under många år. Bland annat tog han initiativ till att starta en utbildning inom miljöteknik, återvinning och VA. I dag heter utbildningen miljöstrategprogrammet.
– Det har varit en väldigt givande samverkan för båda parter eftersom studenterna också får komma ut och tillämpa sina kunskaper under praktik. På det internationella planet har jag även tillsammans med Högskolan varit med i ett projekt där vi utbildade 520 personer inom avfallsbranschen i Polen i modern avfallshantering.
Kan vi få ett samhälle helt fritt från sopor?
– Det kanske är en utopi, ett visst överskott kan det nog bli. Tidningar kan man återvinna ungefär sju gånger innan pappersfibrernas kvalitet försämras så mycket att det enda man kan göra är att elda upp dem. Då får vi i och för sig ut energi som vi kan ersätta fossila bränslen med. Så ja, så gott som avfallsfria borde vi kunna bli.
Text: Anna Sällberg