Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Lärande då och nu med två historielärare i nytt podd-avsnitt

2018-09-17 

Hur är det att komma som ny lärare till en skola i dag? Och hur var det förr? Stort och smått avhandlas när du får följa med på en resa från dåtidens till nutidens skola.

Tomas Panth och Elisabeth Taube i trappan på Vasaskolan.

Tomas Panth och Elisabeth Taube i trappan på Vasaskolan.

Elisabeth Taube och Tomas Panth är lärare och undervisar i historia och samhällsvetenskap på Vasaskolan i Gävle. Elisabeth undervisar även i lärarutbildningarna på Högskolan i Gävle.

I ett nytt avsnitt av HiG-podden samtalar de om hur undervisningen har förändrats genom åren. Från att lärare tilltalades som lektor, bar kavaj och slips och hade ett ganska distanserat förhållande till eleverna till att man använder förnamn, bär mer avslappnad klädsel och har en mer personlig relation till elever.

– Vår arbetssituation är förändrad. Och jag tror att det är viktigt för nya, särskilt unga, lärare att de känner till lite om skolans historia. För när du kommer ut som ny lärare på en skola träffar du kollegor som kanske har jobbat i 40 år. De bär på en erfarenhet som kommer att spegla hur de beter sig. Så att känna till lite om hur det var förr gör att nya lärare får mer förståelse för oss ”gamlingar”, säger Elisabeth Taube.

I avsnittet pratar hon och Tomas mycket om vilka faktorer i klassrummet som påverkar elevernas förmåga att ta till sig ny kunskap och vilken relation man som lärare har till eleverna.

– Vi har att göra med relationer till elever dagligen och det är något vi funderar på antagligen hela tiden. Vi har en relation till klassen men också en relation till individerna i klassen. Mycket har förändrats genom åren och relationerna blir viktigare och viktigare. Man kan vara personlig, men inte privat. För att få med sig eleverna i undervisningen behöver man ha en relation till dem, säger Tomas Panth.

Text och foto: Anna Sällberg

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-09-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)