Att Sandra Lantz nu har sin arbetsplats på ett ställe som tidigare varit ett regemente gör att historikern i henne trivs extra bra.
– För mig är det alltid trevligt att vara i historiska miljöer. Jag skulle alltid välja att bo i något äldre historiskt hus framför något nybyggt. Det finns en annan själ i historiska byggnader.
Har forskat om valguden i Vietnam
Andra kulturer och internationella perspektiv inspirerar Sandra och hon har bland annat undervisat om riter. Hon har tidigare läst programmet, som då hette, Människa-natur-religion på Högskolan i Gävle och under den tiden gjorde hon fältstudier i Vietnam. Hon följde då fiskebefolkningen där som tror på valguden.
– En val som strandar symboliserar alla människor som dött till havs och som då är vandrande vålnader för att de inte har fått en jordlig begravning. Valen plockar upp dem och när den strandar är den som ett självoffer. Då begraver människorna valen under jättestora ceremonier som pågår under flera år för att själarna ska få ro.
Vad driver dig som lärare?
– Jag lär mig alltid något nytt när jag undervisar. Behållningen är när man har ett gemensamt utbyte med studenterna och ser att det går upp ett ljus eller att polletten trillar ner. Då spelar det ingen roll vilken ålder man undervisar. Det är alltid lika häftigt. När studenter har redovisningar om folkliga berättelser eller myter får jag mer till min kunskapsbank och vidgar mina perspektiv. Det är ett måste som lärare att hela tiden utvecklas och det gör jag genom lärandet och mötet med studenter.
Text: Anna Sällberg
Foto: Britt Mattsson och privat
Reportaget går även att läsa i Högskolans tidning LEVE! som finns i tryckt och i digital form. Vill du prenumerera på tidningen? Hör av dig till redaktör Anna Sällberg.