Vid några tillfällen har distansstudenter som studerar till engelsklärare vid Högskolan i Gävle haft digitala möten med studenter vid ett lärosäte i Belgien som Högskolan har samarbetat med i flera år. De kopplar upp sig via det webbaserade verktyget Adobe Connect och kan sedan se och prata med varandra via datorskärmar.
– Studenterna tycker att det är intressant och de har berört ämnen som Brexit, vad som menas med europeisk identitet och skillnader och likheter mellan länderna när det gäller läraryrket. Till exempel hur lönerna är, yrkets status, arbetsbörda och hur man jobbar med elever som har behov av särskilt stöd, säger Lisa Johansson.
Fördelar för distansstudenter
Vid Högskolan i Gävle kommer man att fortsätta att utveckla digitala arbetssätt för att få mer internationella inslag i undervisningen. Lisa Johansson ser särskilt fördelar för studenter som läser på distans att använda sig av den här typen av digitala utbytesstudier.
– Studenter som läser på distans har av olika anledningar kanske inte möjlighet att lämna hemorten för att komma ut i världen. Då är det här ett sätt för dem att ändå få kontakt med personer i andra länder. I förlängningen hoppas vi att det ska gynna deras intresse för att jobba med internationalisering i sin framtida lärargärning.
Text och foto: Anna Sällberg