Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Toppbesök från Kina på Högskolan för att förnya avtal

2018-11-22 

Ett lyckat samarbete mellan Lishui University i Kina och Högskolan i Gävle låg till grund för ett besök från Kina den här veckan. En delegation med representanter från universitetet har guidats runt på Högskolan och i Gävle under några dagar.

Wang Weijie, Executive dean of faculty of medicine and health, Xiao Gang, President, rektor Ylva Fältholm and Shen Yugang, Director of international affairs, Lishui University i Kina.

Wang Weijie, Executive dean of faculty of medicine and health, Xiao Gang, President, rektor Ylva Fältholm och Shen Yugang, Director of international affairs, Lishui University i Kina.

Sedan 2014 har Högskolan i Gävle och Lishui University samarbetat kring en uppdragsutbildning för sjuksköterskor i Kina. Utbildningen är fyra år lång och i somras tog den första kullen med studenter examen.

– Alla 84 studenter som startade utbildningen tog också examen så det var jätteroligt. Samarbetet är uppskattat och det är glädjande både för oss och för dem, säger Annakarin Olsson, legitimerad sjuksköterska, lärare och biträdande utbildningsledare för programmet tillsammans med Mikaela Willmer.

Lärare åker regelbundet till Kina

Programmet är gemensamt mellan lärosätena och universitetet i Kina ansvarar för några kurser medan Högskolan i Gävle ansvarar för några kurser. Femton personer från Akademin för hälsa och arbetsliv är involverade i programmet och åker regelbundet till Kina under olika perioder för att undervisa de kinesiska studenterna på engelska.

Zhou Xiaofeng Depute director, Office of research management, Shen Yugang, Director of international affairs, Xiao Gang, President, rektor Ylva Fältholm, Annika Strömberg, akademichef Akademin för hälsa och arbetsliv, Wang Weijie, Executive dean of faculty of medicine and health. Lishui University.

Zhou Xiaofeng, Depute director, Office of research management, Shen Yugang, Director of international affairs, Xiao Gang, President, rektor Ylva Fältholm, Annika Strömberg, akademichef Akademin för hälsa och arbetsliv, Wang Weijie, Executive dean of faculty of medicine and health, Lishui University.

Besöket från Kina den här veckan har varit aktuellt under flera år, men först nu kunde alla involverade träffas samtidigt. Under onsdagen träffade Ylva Fältholm representanterna från Kina och hon och rektor Xiao Gang från Lishui University skrev under ett avtal som bekräftar att samarbetet kommer att fortsätta även framöver.

– Jag har bara jobbat här i drygt ett år men har förstått att samarbetet med er är mycket framgångsrikt. Jag är glad att vi nu också förnyar vårt avtal så att det även omfattar ett samarbete kring forskning, sa Ylva Fältholm vid mötet.

Gåvor överlämnades

Besökarna från Kina har även fått träffa andra anställda på Högskolan, besöka Gävle sjukhus och den nya myndigheten för arbetsmiljökunskap, MynAK. Det var myndighetens generaldirektör Nader Ahmadi, tidigare prorektor på Högskolan, som inledde samarbetet med Kina från början.

Rektor Xiao Gang överlämnade en unik gåva till Ylva Fältholm – en grön vas designad av en känd konstnär i Kina. Ylva Fältholm gav även Xiao Gang en gåva från Gävle – en Gävlebock i silver designad av den kände konstnären Gunnar Cyrén som även gjort porslinet till Nobelfesten.

Xiao Gang, President at Lishui University och rektor Ylva Fältholm när den klassiska Gävlebocken i souvenirform överlämnades.

Xiao Gang, President at Lishui University och rektor Ylva Fältholm när den klassiska Gävlebocken i souvenirform överlämnades.

– Det känns glädjande att vi äntligen kunde träffas. Det har känts nödvändigt att besöka Högskolan i Gävle eftersom vi har ett nära samarbete som är väldigt lyckat. Våra studenter är väldigt nöjda med lärarna som kommer till oss från Gävle, sa Xiao Gang.

Flera av studenterna som gått sjuksköterskeutbildningen i Kina har nu även blivit antagna till the University of Aberdeen, ett anrikt universitet i Skottland, där de studerar på masternivå.

Rektor ska planera ett besök till Kina

Efter besöket i Gävle skulle de vidare till Stockholm på snabbvisit innan de åker vidare till Schweiz i några dagar före hemresan till Kina.

– Vi skulle bli väldigt glada om rektor här vill komma och hälsa på oss i Kina så att vi får återgälda er fina gästfrihet, sa Xiao Gang.

Ylva Fältholm svarade att det står på hennes lista att besöka Lishui University.

– Vi ska absolut planera in ett besök. Internationalisering är viktigt och står på agendan för alla svenska lärosäten nu. Och då är den här typen av samarbeten ett gott exempel.

Text och foto: Anna Sällberg

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-05-22
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)