Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

HiG-podden: Noah vill knuffa oss i rätt riktning

2018-11-29 

Vi vet att vi gör fel, ändå gör vi det. För att komma åt de utmaningar vi står inför när det gäller att få vår värld att räcka längre så krävs det förändringar i vårt beteende. Det här är temat i nya avsnittet av HiG-podden.

Noah Linder, doktorand inom miljöpsykologi.

Noah Linder är doktorand inom miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle och han forskar om hur små psykologiska knuffar i rätt riktning kan få oss människor att ändra vårt beteende så att det blir mer hållbart.

– Nästan alla stora hållbarhetsutmaningar som vi står inför i dag bottnar i mänskligt beteende, alltifrån koldioxidutsläpp och plaster i haven till alla kemikalier som släpps ut och antibiotikaresistens, säger han.

"Gör som grannen gör"

En metod som han lyfter fram är nudging, som kan liknas vid små ”knuffar” för att styra människor åt rätt håll. Det kan handla om att göra papperskorgar mer synliga för att tydliggöra att vi ska kasta soporna där, använda mindre mattallrikar för att minska matsvinn eller uppmana boende att göra som grannen gör.

– I stället för att uppmana folk att ”värna om miljön” kan det vara bättre att använda värderingsfria argument genom att säga ”gör som grannen gör”. Det blir en kognitiv genväg då man tänker att om alla gör det borde jag också göra det, för man vill inte sticka ut från gruppen, säger Noah Linder.

Nyheter i ljudform

I HiG-podden kan du ta del av spännande forskning och andra nyheter från Högskolan i Gävle i ljudform. I podcasten tar vi upp frågor som rör forskning, utbildning och andra aktuella ämnen.

Vill du lyssna på tidigare avsnitt av podcasten?

Text och foto: Anna Sällberg

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-05-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)