Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Högskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrin

2018-12-05 

Högskolan i Gävle och Luleå Tekniska Universitet ska nu tillsammans utveckla kurser för ett livslångt lärande inom basindustrin.

Stora Enso

Basindustrierna har stora behov

För att möta utmaningarna med den digitala utvecklingen och Industri 4.0 finns stora behov av att förnya och fördjupa kompetensen hos yrkesverksamma inom basindustrin.

Högskolan i Gävle kommer därför tillsammans med Luleå Tekniska Universitet att ta fram ett gemensamt paket med kortare kurser inom effektiva produktionsprocesser, underhåll och tillämpad AI.

- Både Luleå och Gävle omges av stora basindustrier och det blir en styrka att tillsammans lyfta fram den spetskompetens som finns för att kunna erbjuda behovsanpassade flexibla kurser till industrin, säger Magnus Lemoine, projektledare vid Högskolan i Gävle.

- Vi tror på ett nära samarbete med industrin och ett deltagardrivet lärande och vill vi även pröva ingredienser för spelifiering (gamification) i den digitala miljön, säger Niclas Björsell, universitetslektor i elektronik vid Högskolan i Gävle.

Kompetensutveckling allt viktigare

Ständig kompetensutveckling i arbetslivet blir allt viktigare för Sveriges konkurrenskraft och innovationsförmåga. Vinnova anslår därför 4.5 miljoner kronor för att de båda lärosätena tillsammans ska utveckla flexibla korta kurser för yrkesverksamma specialister. 

- Utvecklingen går oerhört snabbt inom många områden och det behövs betydligt mer utbildningsmöjligheter i arbetslivet än vad som finns idag. Att företag och andra har tillgång till rätt kompetens är avgörande för Sveriges konkurrenskraft och innovationsförmåga, säger Maria Landgren, på Vinnova i ett pressmeddelande.

Kontakt

Magnus Lemoine, samverkansansvarig vid akademin för teknik och miljö, Högskolan i Gävle
Tel: 073 070 89 02
E-post: men@hig.se

Niclas Björsell, universitetslektor i elektronik vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026-64 87 95, 076-855 57 88
E-post: niclas.bjorsell@hig.se

Text: Douglas Öhrbom
Foto: TT

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-09-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)