Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Blommor och bin i fokus i nya numret av LEVE!

2018-12-14 

I årets sista nummer av Högskolans tidning LEVE! står naturen i centrum. Urban Studio är Högskolans nya forskningsprogram som riktar in sig på hållbar stadsutveckling och hur vi på ett bättre sätt kan ta vara på naturen och insekter när nya bostadsområden planeras.

Johan Colding, docent i naturresurshållning. Bygger upp forskningsprogrammet Urban Studio med fokus på hållbar stadsutveckling.

Johan Colding, docent i naturresurshållning.

– Vi behöver höja den vetenskapliga kvaliteten och det är kul att se att de möjligheterna finns här i Gävle. Men någon måste förvalta och sy ihop de kunskapsfälten som vi har i dag. Det ser jag som min mission, säger Johan Colding, docent i naturresurshållning, som är med och bygger upp Urban Studio.

Du får även veta mer om projektet Augmented Urbans där forskare på Högskolan tillsammans med det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna har idéer kring att utveckla utomhusmiljöerna med mer grönska i bostadsområdet Hemsta i Gävle.

– Fokus ligger på människor och pollinerande insekter samtidigt som vi vill jobba multidisciplinärt där kreativ design är en del i beslutsprocessen, säger Marita Wallhagen, projektledare, arkitekt och biträdande universitetslektordoktorand i miljöteknik vid Högskolan i Gävle.

Bland annat ska de boende få vara med och tycka till om sin utemiljö.

– Det här är ett välskött område där många trivs men där utemiljön kanske är lite tråkig, så vi kände att man borde göra något mer här. Dessutom är Hemsta ett strategiskt område som vi satsar på och där det kommer att hända mycket framöver, säger Mattias Janson, chef för projektavdelningen på Gavlegårdarna.

Emelie Hägglund hade en projektanställning genom KPT och har nu en tillsvidareanställning inom affärsutveckling på företaget Kraftkonsult.

I tidningen får du även möta Emelie Hägglund som fick fast anställning på ett företag i Gävle med hjälp av samverkansprojektet KTP som Högskolan har tillsammans med andra aktörer med syfte att stötta nyutexaminerade akademiker.

– Att få vara med från start till slut när ett system utvecklas är jättekul. Och jag hade aldrig jobbat här nu om det inte vore för KTP, säger Emelie Hägglund som nu jobbar med affärsutveckling på företaget Kraftkonsult i Gävle.

Missa inte reportaget med några studenter med helt olika bakgrunder som snart kan titulera sig sjuksköterskor även i Sverige. Första kullen som läst den kompletterande utbildningen för sjuksköterskor som har examen från andra länder utanför EU, EES och Schweiz (Kusk) tar snart klivet ut i arbetslivet.

Irina Husamoic, Mpanga Kalunga och Tavga Karim har gått Kusk-utbildningen.

Irina Husamoic, Mpanga Kalunga och Tavga Karim har läst Kusk-utbildningen.

– Jag har längtat efter att få jobba som sjuksköterska igen under många år. Jag är så glad att jag har fått den här möjligheten i Gävle och det har varit jätteroligt, säger Tavga Karim som är utbildad sjuksköterska i Kurdistan i Irak från början.

LEVE! är Högskolan i Gävles tidning som sprids externt och internt. Tidningen finns även i digital form.

Text: Anna Sällberg

Foto Johan Colding: Britt Mattsson, övriga foton: Anna Sällberg

Vill du prenumerera på LEVE! eller har du idéer till tidningens innehåll? Kontakta:

Anna Sällberg, redaktör

Telefon: 070-410 63 78

E-post: anna.sallberg@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-12-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)