Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Samarbete mellan Högskolan och näringslivet gav Emelie Hägglund jobb

2018-12-27 

Som nyutexaminerad systemvetare började Emelie Hägglund att se sig om efter jobb. I en platsannons från Arbetsförmedlingen såg hon att Högskolan i Gävle sökte KTP-projektledare till ett företag med elkonsulttjänster i Gävle och då blev hon nyfiken.

Emelie Hägglund hade en projektanställning genom KPT och har nu en tillsvidareanställning inom affärsutveckling på företaget Kraftkonsult.

Emelie Hägglund har utbildat sig till systemvetare i Umeå. För cirka två år sedan var det dags att ge sig ut på arbetsmarknaden och eftersom hennes sambo kom från Gävletrakten började hon sondera terrängen här. Hon sökte tjänsten som KTP-projektledare hos företaget Kraftkonsult och fick den.

– Jag hade ingen elbakgrund men tyckte att företaget lät jättespännande. I början var jag tvungen att lära mig mycket om elbranschen och hur arbetsprocesserna såg ut och det var väldigt kul eftersom jag aldrig hade hållit på med det innan.

Syftet med KTP (Knowledge Transfer Partnerships) är att en nyexaminerad akademiker med hjälp av handledning från lärare, forskare och affärscoacher genomför ett strategiskt utvecklingsprojekt hos ett företag i regionen.

– Tanken är att företaget får hjälp av en akademiker med ett projekt samtidigt som Högskolan får forskningsmöjligheter och chans att tillämpa teorier i verkliga situationer, säger Emelie Hägglund.

Utvecklade ett digitalt system

Kraftkonsult är verksamt inom elbranschen och jobbar med frågor som rör beredning, projektering, skogs- och markfrågor och mycket annat som är kopplat till att utforma elnät. Företaget utlyste genom samverkansprojektet KTP med Högskolan i Gävle och Högskolan Dalarna en projektanställning där målet var att utveckla ett beredningssystem.

– Tanken från början var att jag skulle utveckla ett IT-stöd till dem som bereder elnät, för att effektivisera deras arbete. Sedan utvecklades det till ett större arbete som gick ut på att utveckla ett digitalt system som omfattar alla moment i en beredning.

Alla parter som är inblandade när ett nytt elnät ska dras behöver då inte sitta och föra in ändringar i flera olika program, utan det finns en källa som allt underlag baseras på.

– Visionen var att det inte skulle vara så komplicerat och att det skulle vara användarvänligt. Det känns jättehäftigt att systemet som jag har fått vara med att utveckla nu används ute i verkligheten.

Stöd från flera personer

En KTP-projektledare får marknadsmässig lön och företaget betalar hälften medan resterande betalas genom projektet från lärosätets sida. Emelie var anställd genom Högskolan i Gävle och hade Ann-Sofie Östberg, lärare inom datavetenskap på Högskolan, som handledare och konsulten Ivar Renngård som coach från näringslivet. Efter avslutad projektanställning fick Emelie Hägglund en tillsvidareanställning inom affärsutveckling på företaget.

– Eftersom jag var helt ny hade jag inte svar på allt så det var skönt att jag hade hjälp av personer som jag kunde bolla problem med och få stöd tillbaka.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att jag får jobba med nyutveckling. Att få vara med från start till slut när ett system utvecklas är jättekul. Och jag hade aldrig jobbat här nu om det inte vore för KTP, säger hon.

Text och foto: Anna Sällberg

Kontakt

Vill du veta mer om KTP?

Ola Wiklund, processledare vid Högskolan i Gävle

Telefon: 070-541 27 00

E-post: ola.wiklund@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-06-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)