Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nu får Tavga, Irina och Mpanga äntligen jobba som sjuksköterskor i Sverige

2019-01-14 

Efter ett intensivt studieår vid Högskolan i Gävle tar första kullen sjuksköterskor med helt olika bakgrunder snart klivet ut i arbetslivet. De har läst den kompletterande utbildningen för sjuksköterskor som har examen från andra länder utanför EU, EES och Schweiz (Kusk).

Irina Husamoic, Mpanga Kalunga och Tavga Karim har gått Kusk-utbildningen.

Irina Husamoic, Mpanga Kalunga och Tavga Karim i ett av Högskolans högteknologiska metodövningsrum.

Tolv förväntansfulla sjuksköterskor ser fram emot att få ansöka om svensk sjuksköterskelegitimation.

– Jag har längtat efter att få jobba som sjuksköterska igen under många år. Jag är så glad att jag har fått den här möjligheten i Gävle och det har varit jätteroligt, säger Tavga Karim.

Hon kommer från Kurdistan i Irak och har bott i Sverige i cirka 20 år. Hon utbildade sig till sjuksköterska i hemlandet och jobbade inom yrket i fem år innan hon flyttade till Sverige. Här har hon jobbat som undersköterska i många år innan längtan efter att få jobba som sjuksköterska blev så stor att hon bestämde sig för att ansöka om att få läsa det kompletterande utbildningsåret i Gävle.

– När jag har jobbat som undersköterska har det funnits moment som jag inte fått göra eftersom jag inte har sjuksköterskeexamen i Sverige, säger Tavga Karim.

Fokus på yrkesrollen i Sverige

Och just frustrationen över att vara utbildad men ändå inte få jobba som sjuksköterska är en drivkraft som många av studenterna som läser utbildningen har gemensamt.

– De vill inget hellre än att få komma ut i arbetslivet igen och jobba med sin grundprofession. Eftersom alla har mycket olika erfarenheter från sina hemländer ligger fokus i utbildningen på att ge studenterna kunskap om hur yrkesrollen ser ut i Sverige, säger Carola Ressem, kursansvarig och lärare som undervisar i utbildningen.

Högskolan i Gävle fick den kompletterande utbildningen som ett regeringsuppdrag med start i januari 2018 och en ny omgång startar i januari 2019. Kravet för att få gå utbildningen är att personen har godkänd sjuksköterskeexamen (som motsvarar svensk sjuksköterskeutbildning i nivå och längd) från ett land utanför EU/EES samt Schweiz och godkända kunskaper i svenska.

– Jag är jätteglad att vi fick det här regeringsuppdraget eftersom det är viktigt att ta vara på den kompetens som finns och de är en otrolig tillgång för arbetsgivarna. Dessutom behöver vi fler sjuksköterskor och en mångkulturell sjukvård och omvårdnad, säger Carola Ressem.

"Det är viktigt med repetition"

Under studieåret ingår en hel del verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för att studenterna ska få vara ute på arbetsplatser och omvandla teori till praktik. Sedan ingår även medicinska moment och övningar i Högskolans högteknologiska metodövningsrum. Det är välutrustade vårdrum med dockor som kan simulera olika sjukdomar och andra besvär med hjälp av en lärare som styr dockan.

– Det har varit väldigt nyttigt för mig eftersom jag utbildade mig till sjuksköterska för länge sedan, säkert 30 år sedan. Då jobbade jag i Sankt Petersburg i Ryssland. I Sverige har jag jobbat som undersköterska inom äldreomsorgen. Det är viktigt med repetition eftersom medicinen hela tiden går framåt, säger Irina Husamoic.

Stort utbyte av varandra

Flera av studenterna har blivit erbjudna jobb redan under pågående utbildning och de tolv personerna som startade tillsammans i januari 2018 har följts åt och bildat en tajt grupp som trivs ihop.

Mpanga Kalunga har en bakgrund som sjuksköterska i Zambia och hon uppskattar att hon har fått större inblick i vårdmiljön i Sverige samtidigt som hon har fått lära sig ett nytt språk och ta del av en ny kultur.

– Jag har fått ny kunskap som betytt mycket och vi är en bra grupp som hjälper varandra och kompletterar varandra med våra tidigare erfarenheter, säger hon.

Text och foto: Anna Sällberg

Kontakt

Carola Ressem, lärare och kursansvarig

Telefon: 026-64 89 85

E-post: carola.ressem@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-08-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)