Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Regionens företagare positiva till en ökad samverkan med Högskolan

2019-01-22 

Det krävs fler temadagar och en gemensam struktur för att Högskolan i Gävle och företagare tillsammans ska hitta matchningar som kan bidra till kompetensförsörjning i regionen. Det kunde deltagarna som deltog i Högskolans nya mötesforum Industrisamtalet konstatera.

Gruppbild. Industrisamtalet.

Företagare mötte representanter från Högskolan för att samtala om samverkan.

Värdar för träffen var Högskolans rektor Ylva Fältholm och Andreas Garp, vd för Mellansvenska Handelskammaren. Cirka 15 företagsledare hade bjudits in till Industrisamtalet. Syftet var att diskutera gemensamma lösningar kring utmaningar som företagen har där Högskolan skulle kunna bidra med stöd genom forskning.

Andreas Garp, vd på Mellansvenska Handelskammaren och Ylva Fältholm, rektor Högskolan i Gävle. Industrisamtalet.

Andreas Garp, vd för Mellansvenska Handelskammaren och Ylva Fältholm, rektor, Högskolan i Gävle.

– Det är otroligt viktigt att vi jobbar tillsammans för att lösa de samhällsutmaningar som vi står inför. Det kan vi inte göra var för sig, utan frågorna kräver att vi tar ett gemensamt grepp, säger Ylva Fältholm.

Under träffen fick flera forskare på Högskolan möjlighet att presentera exempel på forskning som pågår i dag där man samverkar med företag i regionen.

Extrem kompetensbrist

Företagarna fick också tillsammans med representanter från Högskolan diskutera utmaningar och möjligheter.

– Vi står inför en extrem kompetensbrist, som egentligen redan har börjat. Då måste vi själva ta ansvar och göra allt vi kan för att motverka det. Därför kändes det självklart att vara med när man blir inbjuden till en sådan här dag, säger Håkan Flink, strategisk ambassadör för kompetenstillväxt på företaget ABB i Ludvika, som är ledande inom kraft- och automationsteknik.

Vad har ni för behov?

– Just nu behöver vi maskiningenjörer och ekonomer. Ett tätt samarbete med Högskolan kommer att vara bra och viktigt för oss för framtiden.

Håkan Flink,

Håkan Flink, strategisk ambassadör för kompetenstillväxt på företaget ABB i Ludvika.

Ett konkret förslag som dök upp under samtalet var hur viktigt det är med kontaktpersoner.

– Högskolan borde ha en person som motsvarar min tjänst, med inriktning på strategisk kompetenstillväxt. Om man får en idé inom ett företag är det inte alltid så lätt att veta vem man ska kontakta. Att enkelt kunna nå rätt person är viktigt, säger Håkan Flink.

Ser Högskolan som en talangfabrik

De två fokusområden som valts ut för diskussioner under Industrisamtalet var kompetenshöjning och utmaningsdriven forskning och innovation.

– Vår uppgift är att skapa förutsättningar för regional hållbar tillväxt för våra medlemmar och då ser vi Högskolan som en talangfabrik. Att koppla ihop industrin med lärosäten är otroligt viktigt eftersom samverkan är lösningen på många av våra frågor, säger Andreas Garp, vd för Mellansvenska Handelskammaren.

Alla runt bordet. Industrisamtalet. Samtal pågår.

Samtal om samverkan pågår.

Tanken med Industrisamtalet var att skapa en fördjupad dialog som kan ligga till grund för ett fortsatt strategiskt arbete kring de fokusområden som valts ut. Förhoppningen är att samtal av den här typen ska kunna ske med jämna mellanrum.

– Jag tar med mig mycket från den här dagen. Framför allt att vi alla ser ett behov av att skapa ett system för samverkan. Individuella initiativ är viktigt, men vi måste också systematisera och skapa gemensamma modeller för att kunna lära av varandra, säger Ylva Fältholm.

Text och foto: Anna Sällberg

 

Har du en idé eller är nyfiken på Industrisamtalet? Hör av dig till oss!

Kontakt

Catharina Hegrelius, specialist med inriktning på forskningsfinansiering vid Innovationskontoret på Högskolan i Gävle

Telefon: 076-052 79 63

E-post: catharina.hegrelius@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-08-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)