Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

HiG-podden: Bindgalna kvinnor och osynliga äldre

2019-01-24 

Den osynliga äldre och ilskna kvinnan är ofta en stereotyp i populära medier. I det nya avsnittet av HiG-podden får du möta Karin Lövgren, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, som forskar om bilden av äldre och åldrande i populärkultur och medier.

Karin Lövgren, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap.

Karin Lövgren är medievetare och i hennes jobb på Högskolan arbetar hon framför allt med undervisning på kommunikationsprogrammet. I hennes tidigare avhandling fördjupade hon sig i hur medelålders och äldre kvinnor skildras i populära tidskrifter som vänder sig till den målgruppen.

Nu arbetar hon med en studie som är inriktad på klimakteriet och hur det behandlas i olika tv-serier.

– Det som är spännande med populärkultur är att det är något vi tar del av med garden nere. Vi sitter hemma i soffan och vill bli lite underhållna. Ändå finns det en massa kulturella föreställningar som återspeglas i tv-serierna som vi tittar på. När det gäller klimakteriet framställs det ofta som något skrämmande och en lite äcklig kroppslig förändring, säger hon.

Ilskna kvinnor som tappar kontrollen

Karin Lövgren nämner serien That '70s Show där mamman i familjen vid ett tillfälle tror att hon är gravid och blir jätteglad. Hos gynekologen visar det sig dock att det är klimakteriet det handlar om och mamman blir helt förtvivlad.

Men också kvinnor som inte vill bli gravida framställs som att de sörjer klimakteriet, som Samantha i tv-serien Sex and the city.

– Sexuell lust kopplas till fertil förmåga. Den här bilden går igen även i andra serier. Ett tema som också återkommer är ilska. Kvinnor i klimakteriet beskrivs i princip som bindgalna, att ilskan har tagit över och att de inte kan kontrollera sig själva.

Över huvud taget visar forskning att äldre personer är underrepresenterade i medier och att kvinnor och män kopplas samman med olika ämnen.

– Kvinnor dyker upp i så kallade mjuka frågor som livsstil och relationer medan män får uttala sig om teknik, politik och ekonomi, alltså mer hårda frågor, säger Karin Lövgren.

Text och foto: Anna Sällberg

 

Ta del av tidigare avsnitt av HiG-podden.

Vem vill du höra i HiG-podden? Hör av dig med tips!

Kontakt

Anna Sällberg, Redaktör vid Avdelningen för kommunikation

E-post: anna.sallberg@hig.se

Telefon: 070-410 63 78

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-08-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)