Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Studera och jobba med lön samtidigt i unik ämneslärarutbildning

2019-02-07 

Snart kan du utbilda dig till teknik- och mattelärare för högstadiet vid Högskolan i Gävle, samtidigt som du har en läraranställning genom en kommun. En ny inriktning vid ämneslärarprogrammet ska bidra till att få bukt med den rådande bristen på behöriga lärare i teknik.

Ingrid Nordqvist och Jan Grenholm. Personal.

Ingrid Nordqvist och Jan Grenholm.

Färre än hälften av alla tekniklärare i Sverige är behöriga i ämnet, visar siffror från Skolverkets statistikdatabas. Detta trots att teknik är ett obligatoriskt ämne i grundskolan och behovet av teknisk kompetens ökar.

– Om vi ska kunna möta samhällets utmaningar inom innovation och teknik behöver vi duktiga lärare i skolan som kan inspirera elever till att vilja fortsätta sin yrkesbana inom teknik, säger Ingrid Nordqvist, utbildningsledare för ämneslärarprogrammet vid Högskolan i Gävle.

Ökade krav i arbetslivet

En ny förordning tillåter nu lärosäten att erbjuda ämneslärarprogram med två ämnen, i stället för tre som det var tidigare. Därmed kortas också utbildningstiden med en termin från 4,5 år till 4 år.

– Det har skapat nya möjligheter för oss. Vi har valt att starta en inriktning mot årskurs 7–9 i ämnena matematik och teknik, säger Ingrid Nordqvist.

Söktrycket till landets lärarutbildningar med teknisk inriktning är låg och antalet lärosäten som erbjuder lärarprogram inom ämnet har minskat.

– Men den tekniska utvecklingen går fort och det ställs högre krav på teknisk kompetens i arbetslivet. Programmering är till exempel något nytt som ingår i skolors kursplaner i dag och lärare söker fortbildning för att kunna hantera nya moderna hjälpmedel inom teknik, säger Jan Grenholm, lärare och ansvarig för teknikdelen i det nya programmet på Högskolan.

Kombinera läraranställning med studier

Utbildningen som ska starta i Gävle hösten 2019 kommer att ha ett unikt upplägg för den här typen av program då det blir en så kallad arbetslivsinriktad utbildning.

– Studenten kommer att vara anställd av en kommun och ha en lärartjänst samtidigt som man studerar. Så personen har lön genom kommunen. Vi har ett nära samarbete med flera kommuner och hoppas att det här upplägget ska göra utbildningen attraktiv, säger Ingrid Nordqvist.

Text och foto: Anna Sällberg

 

Kontakt

Ingrid Nordqvist, utbildningsledare för ämneslärarprogrammet

Telefon: 026-64 86 09

E-post: ingrid.nordqvist@hig.se

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-02-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)