Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nu tar landshövdingen Högskolan i Gävles forskare på turné

2019-03-15 

- Väl här så ser man ju vilken himla bra högskola det är och jag tycker det är så synd att många ungdomar i länet inte vet om det, säger Elin Westrin, ordförande Gefle Studentkår.

Vallviks bruk

Vallviks bruk

För landshövding Per Bill, som är den som har tagit initiativet till turnén, är det av största vikt att sammanföra Högskolans forskare med företagen i länet, och därför flyttar man nu ut vart fjärde möte med "Forskarna på slottet" någonstans i länet.

- Jag har själv disputerat i medicin och när jag kom till Länsstyrelsen i Gävleborg så tyckte jag att det var jättekul att Högskolan i Gävle, länsstyrelsen och Region Gävleborg hade hittat ett så bra sätt att låta forskningen komma till nytta i samhället.

Per säger att han i riksdagen ägnat mycket tid åt att ge forskningsresultat den tyngd de borde ha i samhällsdebatten och att i förlängningen få fler gymnasieungdomar att välja att läsa teknik och naturvetenskap.

Högskolans kärna är hållbarhet

- Det som andra försöker lägga på som smink idag, det vill säga hållbarhet, är någonting som Högskolan i Gävle har haft som en kärna i verksamheten i 20 år och nu ser man att många av Högskolans bästa forskare är väldigt efterfrågade i media också, säger Per Bill.


- Vi är väldigt glada att så många väljer att komma upp till oss och vi är stolta att få visa upp ett Vallvik som har genomgått en stor förändring de senaste åren, säger Lennart Eberleh som är VD för koncernen Rottneros.

Han menar att man för att driva en verksamhet över lång tid, måste tänka på att den är hållbar, ur både ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv.

- Och Vallviks bruk, som är mer än hundra år gammalt, är ju ett lysande exempel på hur det är möjligt.

Kontakten med Högskolan är viktig för oss

Skogsindustrin och basindustrin är forskningsintensiv, fortsätter han, och beroende av att få visa för forskare att man ligger i framkant och är en intressant miljö att söka sig till efter sin forskartid.

- Jag ser det här som ett väldigt fint tillfälle att få byta tankar med forskarmiljöer på ett lärosäte. Det är också viktigt för oss med kontakten med Högskolan för att sätta ihop bra utbildningslinjer som kan förse oss med ingenjörer i framtiden, säger Lennart Eberleh.


Kontakt

Anna Jansson Åkerson, samverkansansvarig vid Högskolan i Gävle
Tel: 026- 64 87 90
E-post: anna.jansson@hig.se

Mats Hindström, stabschef vid Länsstyrelsen Gävleborg
Tel: 010-22514 33
E-post: mats.hindstrom@lansstyrelsen.se


Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-04-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)