Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Språk och lärande i fokus i nya numret av LEVE!

2019-03-18 

Högläsning för bebisar, språkinriktat lärande i skolan och mer praktiknära forskning. Det är några delar som tas upp i det nya numret av Högskolans tidning LEVE!.

Viktoria Waagaard. Doktorand i didaktik, svenska språket som inriktning.

Viktoria Waagaard, doktorand i didaktik, svenska språket som inriktning.

Högskolan i Gävle är en av flera aktörer som deltar i projektet Bokstart med syfte att få fler föräldrar att läsa tidigt för sina barn.

– Det intressanta med det här projektet är att vi är så många medverkande där alla har samma mål. Vi lever i ett komplicerat samhälle där vi behöver kunna förstå och förklara saker. Då har högläsning i tidig ålder en avgörande betydelse för vilket ordförråd du har som tonåring, säger Elisabeth Björklund, lektor emerita i didaktik och lärare som länge undervisat på Högskolan i Gävle.

Det flerspråkiga klassrummet

I tidningens personporträtt får du möta Viktoria Waagaard som är doktorand i didaktik med inriktning på svenska språket. Hon vill ge elever verktyg för att utvecklas inom språk och lärande och hennes fokus ligger på det flerspråkiga klassrummet.

– I ett vanligt klassrum i Sverige i dag har vi ofta cirka 25–28 elever och av dem kanske 6–8 är flerspråkiga. Det måste vi planera för i undervisningen så att alla får med sig språket så mycket som möjligt. Det som gynnar flerspråkiga elever gynnar också svenskspråkiga elever, särskilt dem som har större behov av stöd, säger hon.

Stressad av hemmajobb?

I tidningen kan du även läsa om ny forskning kring distansarbete där doktoranden Linda Widar har studerat vilket samband det finns mellan att jobba på distans och olika hälsoparametrar.

– I resultatet har vi kunnat se att det var en ökad frekvens av trötthet och stress bland dem som jobbat på distans mycket, i det här fallet personer som arbetat på distans flera gånger i veckan. De skattade att de var mer trötta och stressade. Det är intressant, säger Linda Widar.

LEVE! sprids externt till prenumeranter på andra lärosäten, företag, organisationer, inom offentlig sektor och till en del privatpersoner. Tidningen sprids även internt till anställda och studenter.

Tidningen finns i digital version på Högskolans webbplats.

Text: Anna Sällberg

Har du tips på innehåll eller vill prenumerera på tidningen?

Kontakt

Anna Sällberg, redaktör

070-410 63 78

anna.sallberg@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-09-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)