Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

”Det behövs verktyg för att snickra hållbarhet”

2019-03-22 

Hållbarhet och lönsamt företagande var temat för Forskarna på slottet under tisdagskvällen. Deltagarna var rörande överens om att det krävs samverkan, helhetssyn och delaktighet för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

Per Bill, landshövding Gävleborg, i samband med Forskarna på slottet on tour i Vallviks bruk (Rottneros) 190319.

Per Bill, landshövding i Gävleborg, inledde kvällen med att hälsa alla välkomna till Forskarna på slottet.

Forskarna på slottet är en mötesplats för entreprenörer, innovatörer och myndigheter. Konceptet startades för några år sedan och fram till i fjol har evenemangen ägt rum på Gävle slott.

– Vi vill öka samverkan mellan människor, företag och forskning. Vi måste ut i länet för att skapa en bredare publik, förklarade landshövding Per Bill i sitt inledningstal.

Under kvällen 19 mars träffades forskarföljet och företagare på Vallviks bruk som ligger några mil utanför Söderhamn för att diskutera förutsättningarna för hållbarhet och lönsamt företagande.

Glada medarbetare nyckeln till social hållbarhet

En av föreläsarna var Lennart Eberleh, VD på Rottneros som äger Vallviks bruk. Han poängterade vikten av att prata om tillämpning av hållbarhet och förklarade att hållbara företag är företag som håller över tid. Rottneros är väl medvetna om att det är människorna på företaget som gör skillnad.

– I slutet av dagen, när det är dags att gå hem, ska medarbetare vara glada, säger Lennart Eberleh.

Den sociala hållbarheten, att de anställda mår bra och utvecklas är ett av tre viktiga hållbarhetsbegrepp hos Rottneros. Finansiell utveckling och uppfyllda miljömål är övriga. Rottneros medverkar i större EU-projekt och bedriver forskning för att utveckla sina produkter och kunderbjudanden mer hållbart.

Helhetsgrepp och långsiktighet

Rodrigo Lozano, professor i industriell ekonomi, har arbetat med hållbarhetsfrågor i över 20 år och har utvecklat bedömningsmetoder inom området. I sin forskning har han undersökt hur företag kan göra förflyttningar för att bli mer hållbara. Det finns fyra centrala faktorer som driver hållbarhet: Ekonomiska, miljömässiga, sociala och tidsmässiga.

– Företag behöver vara mer hållbara, utan att ständiga förändringar görs. Det krävs långsiktighet och ett helhetsgrepp kring detta, säger Rodrigo Lozano.

Han förklarade att världen förändras, och om företag inte driver sin egen utveckling kommer de att försvinna eller konkurreras ut. Den mänskliga kompetensen behöver tas tillvara.

– Vi måste säkerställa att människor visar vägen och pushar framåt genom aktion.

Rodrigo Lozano, professor vid Högskolan i Gävle, i samband med Forskarna på slottet on tour i Vallviks bruk (Rottneros) 190319.

Rodrigo Lozano föreläste om fyra centrala faktorer för hållbarhet.

Titta bakåt för att se framåt

Hållbarhetsredovisning är området som Arne Fagerström föreläste om. Han är professor i företagsekonomi och forskar på hållbarhetsområdet. Han menar att människan och naturen är de viktigaste resurserna, överordnade både teknologi och ekonomi.

– Det är viktigt att titta bakåt för att se framtiden. Tittar vi på brukens bokföring från 1600-talet ser man att de hade koll på hur många potatisar som fanns i lagren. Det är något som fallit i glömska under många år, och nu knaprar vi på naturresurser så att de inte räcker till våra barn och barnbarn, säger Arne Fagerström.

Han menar att det behövs verktyg för att snickra fram hållbarhet på samma sätt som det finns verktyg när det gäller pengar. Det är något som saknas idag. Hållbarhet måste ingå i bokföringsmodellen och vara en del i bokföringslagen.

– Exempelvis kan företag, genom en enkel modell, redovisa hur mycket koldioxid deras affärsresor släpper ut, avslutar Arne Fagerström.

Material och film från kvällen

Forskarna på slottet är en seminarieserie som arrangeras av Högskolan i Gävle, Länsstyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg med syftet att skapa en mötesplats för forskning och näringsliv. Målet är att öka samverkan och samarbeten som ger positiva synergier och skapar tillväxt i länet.

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-03-25
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)