Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Störande ljud på kontor kostar stora pengar

2019-03-26 

Trots att forskning visat att 8 av 10 kontorsarbetare regelbundet stördes av ljud och uppgav att deras produktivitet då sjönk med upp till 66 procent, så fortsätter man satsa på öppna kontorslandskap, säger John Marsh forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle.

John Marsh

John Marsh

På kontoren upplevs bakgrundssamtal, skvaller och högljudda telefonröster som det som stör mest, säger John Marsh och tillägger att det här är ett stort problem då telefonkonversationer finns överallt på dagens kontor vilket gör att man där oundvikligen utsätts för bakgrundssamtal.

Men, fortsätter han, det finns endast begränsad forskning om graden av distraktion som en medarbetare upplever från andras telefonsamtal.

Bara störande om man kan förstå

En artikel av John Marsh, där också Helena Jahncke, Douglas MacCutcheon och Robert Ljung, från Högskolan i Gävle deltog, kan nu visa att man bara stördes om man kunde förstå vad samtalet handlade om och att människor stördes mer om de hörde ett telefonsamtal där de bara kunde höra den ena parten i samtalet.

- Om man bara hör den ena i ett telefonsamtal så väcks nyfikenheten, man undrar vad som saknas, och det triggar ett behov att försöka fylla i luckorna. Det blir också oväntat när personen man hör slutar eller börjar pratat igen och vi vet att en plötslig förändring av tystnaden direkt drar till sig vår uppmärksamhet.

Påverkar vår förmåga att minnas

I en annan artikel, publicerad i Canadian Journal of Experimental Psychology, av John Marsh, gällde det att från en brottsscen återskapa gärningspersonens signalement. Också här såg forskarna att om testpersonerna samtidigt utsattes för att höra ett telefonsamtal som de kunde förstå, där de bara kunde höra den ena personen i samtalet, försämrades deras minne avsevärt.

- Om de hörde ett samtal de inte alls kunde förstå så påverkades inte deras minne och det är när man bara kan höra halva samtalet som man störs mest och båda våra studier pekar på detta.

Håll arbetsplatser så tysta som möjligt

Forskarnas slutsats är att det uppenbara är att försöka hålla arbetsplatser så tysta som möjligt. Att störande ljud på kontor är stressframkallande och en orsak till att människor blir sjuka och att det också finns bevis för att det har en stor betydelse för produktiviteten.

- I en studie från 2015 rapporterade 8 av 10 att de regelbundet blev avbrutna av kontorsljud och de uppskattade själva att produktiviteten då gick ner med 66 procent.

Dessa ljud går annars inte att undvika

John säger att forskarna laborerat med olika maskeringssystem för att reducera det störande ljudet. Att använda hörlurar med musik, olika incitament för att höja motivationen, att kortsiktigt göra arbetsuppgiften svårare, då man sett att störningseffekten försvann om man måste koncentrera sig mera.

- Eller, ironiskt nog, att be människor slå på högtalarna så att alla även kan höra den andre tala.

Men då de negativa effekterna av de störande kontorsljuden visat sig vara så stora, ser John i framtiden kontorsarbetsplatser som är tysta eller där kontoren är uppdelade för olika uppgifter och där det finns tysta zoner, så kallade flexibla eller aktivitetsbaserade kontor.

- Dessa ljud vi talar om, som gör människor sjuka och som starkt negativt påverkar produktiviteten, blir annars något som man inte kan undvika, säger John Marsh.


Tidigare publicerat

Under tre år har forskarna vid Högskolan i Gävle följt hur cirka 500 anställda vid Trafikverket upplevt de första stora kontorsförändringar som myndigheten genomfört på flera ställen i Sverige. Det gäller övergången från cellkontor och kontorslandskap till aktivitetsbaserade kontor.

Att växla miljö på jobbet är produktivt

Hur mår man när gränsen mellan arbete och fritid suddas ut?

Kontakt

John Marsh, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle
Tel: +46 72-023 41 04
E-post: jonmah@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-09-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)