Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

’’Bra att det forskas om faktiska problem’’

2019-03-28 

Under onsdagen arrangerades det andra Industrisamtalet på Högskolan. Närmare 30 personer hade samlats för att prata om människans villkor i produktionen. För trots robotisering och digitalisering inom industrin så är människans insats i produktionen mycket viktig.

Hanna Meuser, kompetensförsörjningschef på SMT, i samband med Industrisamtalet på Högskolan 1903027.

Hanna Meuser, kompetensförsörjningschef på SMT, tyckte att Högskolans forskare belyste relevanta och aktuella problem.

– Det har varit en inspirerande eftermiddag med bra information och bra diskussioner. Vi sitter med samma problematik oavsett om vi jobbar inom offentliga verksamheter eller i privata företag, säger Hanna Meuser, kompetensförjningschef på SMT, som var en av deltagarna i Högskolans andra Industrisamtal.

Hur får vi medarbetare att mår bra och prestera bra? Ett gott exempel på detta är företaget Fagersta Stainless som satsade på human lean vilket ledde till halverade sjukskrivningar på arbetsplatsen. Ett av Industrisamtalets ämnen den här dagen var just human lean som Gert Frick från Volvo hade bjudits in för att prata om. Även Bengt Halling, forskare vid Högskolan, föreläste om human lean, ett område han har forskat mycket inom.

Dagens andra ämne var flexibelt arbete och om dess möjligheter och utmaningar. Detta föreläste forskarna Gunnar Bergström, Camilla Zetterberg och Sven Svensson, alla från Högskolan, om. Sen hölls det diskussioner utifrån dessa två spår.

Gunnar Bergström, forskare vid Högskolan i Gävle, föreläser i samband med Industrisamtalet på Högskolan i Gävle 190317.

Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan, var först ut bland föreläsarna.

Ser gärna en fortsättning på Industrisamtalet

Hanna Meuser ser gärna att Industrisamtalet fortsätter och hålls några gånger per år så att man kan träffas och bolla olika ämnen och problem med varandra. Hon är också positiv till själva konceptet eftersom man träffar både personer från andra företag och forskare från Högskolan vilket i sin tur kan bädda för framtida samarbeten.

– Det som är bra är att forskarna belyser sådant som är aktuellt just och att de forskar på faktiska problem.

Målet: få till forskningssamarbeten

Joakim Helmbrant, samverkansansvarig vid Högskolan, ansvarar för Industrisamtalet och han var mycket nöjd med dagen.

Vad händer nu? 

– Nu blir det väldigt mycket jobb att få till samarbeten. Jag kommer att kontakta alla deltagare och fråga dem om de vill gå vidare och i så fall hur. Målet är på sikt att få till samarbeten kring forskning.

Industrisamtalet är ett koncept utvecklat av Mellansvenska Handelskammaren och Högskolan i Gävle för att långsiktigt möta behovet av kompetensförsörjning i regionen. Metoden bygger på att utifrån strategiska samtal ta sig fram till hur Högskolan och industrin tillsammans kan hitta lösningar.

Läs mer om Industrisamtalet.

Text och foto: Marie Hägg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-01-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)