Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Religion och hälsa i fokus i nya numret av LEVE!

2019-06-05 

Autistiska ungdomar som tar hjälp av fantasivärldar och meningens betydelse vid utmattningssyndrom. Andlighet och existentiella frågor är några delar som tas upp i det nya numret av Högskolans tidning LEVE!.

Ann-Kristin, Mimmi, Eriksson på omslaget. Henne möter du i tidningens personporträtt.

Ann-Kristin, Mimmi, Eriksson på omslaget. Henne möter du i tidningens personporträtt.

Ingela Visuri är forskare och lärare i religionsvetenskap. Under sina doktorandstudier har hon följt 17 unga vuxna som har diagnosen högfungerande autism. Hennes forskningsfråga har handlat om vad religion och andlighet är i deras liv.

– Det har till exempel visat sig att de här personerna har väldigt mycket märkliga upplevelser som är kroppsliga och som ingen annan ser. Och det här fenomenet verkar faktiskt vara vanligare bland autistiska än icke-autistiska personer, för personer med autism har ett helt annat sätt att processa sensorisk information som ljud, ljus och beröring, säger Ingela Visuri.

Ingela Visuri. Doktorand och lärare i religionsvetenskap.

Ingela Visuri, lärare i religionsvetenskap.

I personporträttet får du lära känna Ann-Kristin, Mimmi, Eriksson som också verkar inom religionsområdet. Hon har alltid intresserat sig för livets stora och djupa frågor. Nu föreläser hos regelbundet om sin tidigare forskning med fokus på utmattningssyndrom.

– Det finns inte så mycket forskning i Sverige kring existentiella behov vid utmattning och jag tror att man behöver jobba mer hälsofrämjande utifrån en helhetssyn. Fler samtalsgrupper är en viktig del. Sedan tror jag att man redan på hälsocentralerna behöver börja ställa fler frågor till patienterna och kartlägga vilka behov varje individ har, säger hon.

Jenny Ahlstedt, Lovisa Svedin och Jonathan Kumi. Studenter som läst Folkhälsostrateg för hållbar utveckling.

Jonathan Kumi, Jenny Ahlstedt och Lovisa Svedin.

För tre år sedan började den första kullen med studenter på programmet Folkhälsostrateg för hållbar utveckling – en unik utbildning i landet. Nu tar 24 studenter examen.

– Den här utbildningen har gjort att jag har blivit mycket mer strategiskt tänkande och jag ser saker på ett helt annat sätt. Jag tror verkligen att vår kunskap behövs i arbetslivet, säger studenten Lovisa Svedin.

Tidningen LEVE! sprids externt till prenumeranter på andra lärosäten, företag, organisationer, inom offentlig sektor och till en del privatpersoner. Tidningen sprids även internt till anställda och studenter.

Tidningen finns i digital version på Högskolans webbplats.

Text och foto: Anna Sällberg

Har du tips på innehåll eller vill prenumerera på tidningen?

Kontakt

Anna Sällberg, redaktör

Telefon: 070-410 63 78

E-post: anna.sallberg@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-12-05
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)