Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Internationella utbyten ger både studenter och lärare nya perspektiv

2019-07-03 

För den som vill vidga sina vyer inom utbildning och undervisning finns en rad olika möjligheter både för studenter och lärare vid Högskolan i Gävle. En intensivkurs i norska Ålesund gav sjuksköterskestudenterna Emma Larsson och Sara Broberg nya lärdomar och inblick i yrket i andra länder.

Sara Broberg och Emma Larsson. Gick kurs genom Nordplus i norska Ålesund. Norges naturvetenskapliga universitet.

Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Ålesund. Foto: Eva Westergren

Intensivkursen pågick i fem dagar och totalt deltog 29 studenter från 12 lärosäten i Norden och Estland. Kursen är ett återkommande moment i nätverket Nordplus Medico som är ett samarbete mellan lärosäten i Norden och Baltikum.

Vid Högskolan i Gävle är nätverket kopplat till Akademin för hälsa och arbetsliv.

– Även om det är kopplat till vår akademi så berör vår samverkan hela Högskolan eftersom den innebär ett ökat synliggörande för Högskolan i Gävle utomlands, säger Eva Westergren, universitetsadjunkt och legitimerad sjuksköterska.

Lär sig om utmaningar i andra länder

Hon är sedan 2018 även ordförande i nätverket och driver nu projekt med målet att öka patient- och medicinsäkerheten och utveckla pedagogiska metoder som förbereder sjuksköterskestudenter för yrkeslivet.

– Fördelen för studenter med att delta i ett utbyte är att de får ett nordiskt och baltiskt perspektiv på hur man genomför sitt arbete som sjuksköterska och vilka styrkor och utmaningar som finns i olika länder, säger hon.

Även lärare har möjlighet att åka på utbyten och då föreläsa om ett specifikt ämne och utbyta erfarenheter med andra lärare.

Sara Broberg och Emma Larsson. Gick kurs genom Nordplus i norska Ålesund. Norges naturvetenskapliga universitet.

Sara Broberg och Emma Larsson. Foto: Eva Westergren

Studenten Emma Larsson som deltog i intensivkursen i Ålesund fick med sig nya insikter hem.

– Största skillnaden var att det kan skilja hur mycket som ingår i rollen som sjuksköterska. I vissa länder ska sjuksköterskorna göra allt, även sådant som vi i Sverige har undersköterskor som utför. Det var jätteroligt att höra hur vi jobbar i olika länder och jag har fått en bredare kunskap om yrket, säger hon.

Studenten Sara Broberg skulle rekommendera alla som har möjlighet att åka på en intensivkurs med Nordplus att ta den chansen.

– Det var lärorikt, spännande och en stor erfarenhet. Det jag tar med från resan är en större självsäkerhet och nya erfarenheter både socialt och i medicinsk kunskap.

Text: Anna Sällberg

Kontakt

Eva Westergren, universitetsadjunkt och legitimerad sjuksköterska

Telefon: 026-64 82 79

E-post: eva.westergren@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-07-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)